Uutiset

Roadshow'sta vientitietoutta yrityksille

27.5.2016
-

VASEK, Viexpo ja Pohjanmaan Kauppakamari järjestivät 24.5. Vaasassa yhteisen roadshow-infotilaisuuden vientikaupasta. Hankenilla järjestetyn tilaisuuden avasi Viexpon toimitusjohtaja Håkan Forss, joka kuvasi viennin rakennuspalikoita Export Bridge -vertauksella: sillan alkupäässä on tärkeää kerätä tietoa vientikohdemaan markkinoista, oloista, ja kulttuurista, ja itse markkinointi- ja myyntityö tehdään sillan loppupäässä.

VASEK, Viexpo ja Pohjanmaan Kauppakamari järjestivät 24.5. Vaasassa yhteisen roadshow-infotilaisuuden vientikaupasta. Hankenilla järjestetyn tilaisuuden avasi Viexpon toimitusjohtaja Håkan Forss, joka kuvasi viennin rakennuspalikoita Export Bridge -vertauksella: sillan alkupäässä on tärkeää kerätä tietoa vientikohdemaan markkinoista, oloista ja kulttuurista. Itse markkinointi- ja myyntityö tehdään sillan loppupäässä. Hän kehotti yrityksiä miettimään omia pullonkaulojaan ja ottamaan selvää laeista ja säädöksistä.

IMG 2790 600px

Heidi Furu Asianajotoimisto DKCO:sta korosti viennin roadshow -tilaisuudessa sopimusten teon tärkeyttä.

Forss muistutti yrityksiä siitä, että yrityksen maantieteellinen sijainti ei määrää yritysten vientimahdollisuuksia, vaan logistiset ratkaisut ja niiden kustannukset voivat olla yllättäviäkin. Hän korosti kohdemaan kulttuurin tuntemusta ja perusteli sillä paikallisen edustajan tarpeen. Lisäksi yritysten on syytä esimerkiksi Ranskaan aikoessa miettiä, pitäisikö yrityksen kotisivut löytyä kohdemaan kielelläkin.

Asianajotoimisto DKCO:n asianajaja Heidi Furu perehdytti kuulijat sopimuksiin. Hän kävi läpi eri sopimusmuodot edustukseen ja jälleenmyyntiin liittyen ja painotti, että asiat pitää tutkia perin pohjin ennen kuin sopimuksia lähdetään tekemään. Eri maiden lainsäädännöissä on suuriakin eroavaisuuksia.

Kansainvälistymisapua pk-yrityksille tarjoaa hanke Nordic Gateway 17-17-17, josta kertoi Viexpon kansainvälistymisasiantuntija Riikka Ylikangas. Nimensä mukaisesti hanke on portti Ruotsin ja Norjan markkinoille. Suomen osuus erityisesti Norjan viennistä ja tuonnista saisi olla suurempi, ja siksi alueen yrityksiä tuetaan hakemaan yhteistyökumppaneita lähinaapureistamme. Työ aloitettiin vuonna 2013, ja hankerahoitus siihen saatiin syksyllä 2015. Yhteishankkeessa mukana ovat VASEK, Viexpo ja Yrkesakademin, jonka tehtävänä hankkeessa on erityisesti valmentaa yrittäjiä lähimarkkinoiden haltuunottoon.  

image3 600px

Viexpon Riikka Ylikangas kehotti Ruotsin ja Norjan markkinoille tähtääviä yrityksiä ottamaan yhteyttä Nordic Gateway -hankkeen asiantuntijoihin.

Lisäksi kuulijat saivat tietoa valtion tarjoamista tukimuodoista vientiin sekä katsauksen viennin nykytilaan.

Tilaisuuteen osallistui SuklaaParatiisi Oy:n yrittäjä Anne Nymark, joka oli tullut hakemaan tietoa erityisesti sopimusasioista.
– Tämä oli todella hyvä. Sain vastauksia juuri niihin kysymyksiin, joita minulla on ollut mielessä.

 

Lisätietoja kansainvälistymisestä ja vientikaupasta

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]