Rakentajat miettivät sopimusasioita
Rakentajan leipä tulee tyytyväisiltä asiakkailta. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että tyytymätön asiakas hakee kuluttajansuojalain nojalla korvauksia viivästyksestä, hinnan palautusta, alennusta tai vahingonkorvausta. Epäonnistunut urakka voi toisin sanoen käydä kalliiksi. VASEK järjesti rakennusurakoitsijoille 13.11. infotilaisuuden sopimusoikeudesta. Kestävän rakentamisen hankkeen puitteissa järjestetty infotilaisuus toteutettiin yhteistyössä DKCO Asianajotoimiston kanssa.
Rakentajan leipä tulee tyytyväisiltä asiakkailta. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että tyytymätön asiakas hakee kuluttajansuojalain nojalla korvauksia viivästyksestä, hinnan palautusta, alennusta tai vahingonkorvausta. Epäonnistunut urakka voi toisin sanoen käydä kalliiksi. VASEK järjesti rakennusurakoitsijoille 13.11. infotilaisuuden sopimusoikeudesta. Kestävän rakentamisen hankkeen puitteissa järjestetty infotilaisuus toteutettiin yhteistyössä DKCO Asianajotoimiston kanssa. Tilaisuuden tarkoituksena oli tuoda esiin seikat, joita rakentajan tulee miettiä, kun saa toimeksiannon kuluttajalta.
Asianajaja Oskar Sundelin aloitti tilaisuuden selventämällä kuluttajan määritelmää. Kuluttaja on fyysinen henkilö, joka ostaa jotain itselleen henkilökohtaisesti. Kuluttajasopimus tehdään esimerkiksi Anttilan perheen ja Oy Rakennusfirma Ab:n välillä. Sundelin pyytää rakennusurakoitsijoita nostamaan kätensä ylös, jos he tapaavat tehdä asiakkaidensa kanssa kirjalliset sopimukset. Vain muutama käsi nousee ylös.
– On aina hyvä tehdä kirjallinen sopimus. Suullinen sopimus on kyllä yhtä sitova kuin kirjallinenkin, mutta on vaikea todistaa kuka on sanonut mitäkin, ja silloin helposti syntyy riitoja, Sundelin tietää.
Sopimuksen ei tarvitse olla hieno paperi, jossa on monta pykälää.
– Jos esimerkiksi sovitte jotain asiakkaan kanssa puhelimessa, riittää että lähetätte jälkeenpäin asiakkaalle sähköpostia, josta käy ilmi mitä asioista suullisesti sovittiin. Sähköpostissa voitte pyytää asiakasta palaamaan, mikäli olette ymmärtäneet jotain väärin. Näin pallo on asiakkaalla. Ja tietysti on muistettava myös säilyttää lähetetyt ja vastaanotetut sähköpostit varmuuden vuoksi, koska sähköposti toimii sopimuksenanne, juristi Nathalie Myrskog sanoo.
DKCO:n Nathalie Myrskog ja Oskar Sundelin kertoivat rakentajille sopimusasioista.
Kuluttajansuojalaki on kuluttajan puolella
Jos asioista tulee erimielisyyksiä, suojaa kuluttajansuojalaki kuluttajan oikeuksia. Jos kiistanalainen projekti on arvoltaan alle 10 000 euroa, sovelletaan lain kahdeksatta lukua ja arvokkaampien projektien kohdalla sovelletaan yhdeksättä lukua. Laki sisältää myös pakottavia säännöksiä, mikä tarkoittaa, että rakennusurakoitsija ei voi neuvotella kuluttajan kanssa huonompia ehtoja kuin mitä laissa on.
– Jos esimerkiksi rakentaja on tehnyt rakennuspaikalla virheen, ja sopimukseen on kirjattu, että kuluttajan tulee ilmoittaa virheestä seitsemän päivän kuluessa vian huomaamisesta, ei tämä pidä tuomioistuimessa. Lain mukaan kuluttajan on ilmoitettava mahdollisesta virheestä kohtuullisen ajan sisällä, mikä useimmiten tarkoittaa 14 päivää riippuen vahingon suuruudesta, Sundelin selvittää.
Kuluttajansuojalaki sisältää todella yksityiskohtaisia säädöksiä, mikä tarkoittaa, että riitatilanteita täytyy tulkita tapauskohtaisesti. Voiko kuluttaja esimerkiksi vaatia rahoja takaisin, jos rakentaja ei ole voinut viedä sovittua projektia loppuun?
– Voimme ottaa esimerkiksi vaikka saunan. Itse sauna on valmis, mutta rakentaja ei pysty toimittamaan sovittua kiuasta, koska valmistajan tehdas on palanut. Kiukaan puuttuminen on tietysti oleellinen virhe saunassa, mutta kuluttajan on maksettava täysi hinta kaikesta virheettömästi suoritetusta työstä. Tässä tapauksessa koko saunaprojektin loppusummasta vähennettäisiin vain kiukaan hinta, Myrskog kertoo.
Kommunikointia ja kirjalliset sopimukset
Rakentajien kuultua eri lakipykälistä sekä konkreettisia esimerkkejä, Myrskog muistuttaa heitä vielä kaikkein tärkeimmästä:
– Summa summarum: teidän on muistettava kommunikoida asiakkaidenne kanssa. Ja tehkää mielellään jonkinlaiset kirjalliset sopimukset, jotta teillä on johonkin mihin nojata.
Tommy Brännas Pohjanmaan lattiatekniikasta on tyytyväinen osallistuttuaan infotilaisuuteen.
– Tämä oli todella antoisaa. Tiesin jo aika paljon näistä käsitellyistä asioista, mutta nyt sain niistä paremman kokonaiskuvan, hän nauraa.
Yhden miehen yrityksen, Söderlunds byggtjänstin perustaja Anders Söderlund aikoo jatkossa olla huolellisempi sopimuksien kanssa.
– Olen kyllä tehnyt jonkinlaisia kirjallisia sopimuksia asiakkaitteni kanssa, mutta jatkossa aion tehdä sopimukset paremmin ja kustannuslaskelmat tarkemmin. Tärkeintähän on pitää asiakas tyytyväisenä, hän päättää.