Uutiset

Pladdercentralen kokoaa ja tuottaa suomenruotsalaisia podcasteja yhteen paikkaan

12.10.2022
-

Vuonna 2022 uudet yrittäjät kehittivät yritysideoitaan yhteistyössä VESin, Vaasan yliopiston, VASEKin, Viexpon, Merinovan, Vaasan kaupungin ja WICin kanssa. Vaasa StartUp Challengessa yrittäjät saivat mahdollisuuden päästä mukaan pitching-tilaisuuteen esittelemään oman startup-ideansa yhteistyökumppaneille. Voittajat saivat palkinnokseen puolen vuoden ajaksi kaikkien edellä mainittujen organisaatioiden ja mentoreiden tuen. Vaasa StartUp Challengen tarkoituksena oli vahvistaa uusien yritysten kasvua. Yksi sellainen oli podcast-alusta Pladdercentralen.

Pladdercentralen

Vuonna 2022 uudet yrittäjät kehittivät yritysideoitaan yhteistyössä VESin, Vaasan yliopiston, VASEKin, Viexpon, Merinovan, Vaasan kaupungin ja WICin kanssa. Vaasa StartUp Challengessa yrittäjät saivat mahdollisuuden päästä mukaan pitching-tilaisuuteen esittelemään oman startup-ideansa yhteistyökumppaneille. Voittajat saivat palkinnokseen puolen vuoden ajaksi kaikkien edellä mainittujen organisaatioiden ja mentoreiden tuen. Vaasa StartUp Challengen tarkoituksena oli auttaa viemään ideat toteutukseen asti sekä vahvistaa uusien yritysten kasvua. Yksi sellainen oli podcast-alusta Pladdercentralen.

Podcast-alusta Pladdercentralen tuo uudenlaisen vaihtoehdon suomenruotsalaisten podcastien kuunteluun. Kyseessä on vuonna 2021 perustettu digitaalinen alusta, jolle on koottu ruotsinkielisiä podcasteja kaikkialta Suomesta. Alustan ovat perustaneet Johnny Aho ja Alex Lehtinen Pietarsaaresta. Lisäksi mukana ovat alustan kehittämisestä vastaava Johannes Sundqvist sekä äänimuokkaajana toimiva Alex Tallgren. Ryhmä tuottaa alustalle myös omia podcastejaan.

Ahon mukaan idea sai alkunsa kysymyksestä; miksi ei ole olemassa ruotsinkielistä podcast-alustaa lukuun ottamatta julkisia palveluita? Pladdercentralenin tarkoituksena on siis auttaa kuuntelijoita löytämään uusia paikallisia ja pohjoismaalaisia podcasteja ja auttaa samalla tekijöitä löytämään uusia kuuntelijoita. Kuuntelijoiden ei tarvitse rekisteröityä alustalle, koska alustan luojat haluavat antaa käyttäjille vapauden hallita digitaalista identiteettiään.

Tekijöitä varten on luotu yksinkertainen konsepti, joka tekee aloittamisesta mahdollisemman helppoa.

– Pladdercentralen-tekijänä ei tarvitse olla osaamista äänen editoimisesta tai vastaavasta. Me hoidamme kaiken visuaalisesta ilmeestä valmiiseen tuotteeseen asti. Tämä kuitenkin edellyttää hyvää dialogia meidän ja tekijän välillä, Aho painottaa.

Ahon mukaan alusta on saanut hyvän vastaanoton kuuntelijoilta ja podcast-tekijöiltä. Alussa sen suosio jopa yllätti ja syntyi idea Vaasa Startup Challengeen ilmoittautumisesta. Kilpailuun osallistumisella ja jatkoon pääsyllä on ollut positiivinen vaikutus yrityksen kehittämistyön kannalta.

–  Vaasa Startup Challengen kautta olemme saaneet arvokasta tukea alkutaipaleella ja monta uutta näkökulmaa toimintaamme. Olemme myös päässeet luomaan muiden Startup-toimijoiden kanssa kontakteja, jotka ovat osaltaan auttaneet meitä oikeaan suuntaan, Aho sanoo.

Pladdercentralenilla on repertuaarissaan tällä hetkellä lähemmäs kaksikymmentä podcastia. Tavoitteena on kasvattaa määrää edelleen. Aho kertoo, että joitakin kehityssuunnitelmiakin on vireillä – muun muassa toiminnan laajentaminen myös suomenkielisiin podcasteihin.

Kännspak on pelimaailmaan keskittyvä podcast


Yksi Pladdercentralenin itse tuottamista podcasteista on ”Kännspak”, joka on pelimaailmaan keskittyvä podcast. Sitä tuottavat Alex Tallgren ja Benny Holmström. Benny pitää roolipeleistä ja yksinpelaamisesta, kun taas Alex on suuntautunut enemmän ensimmäisen persoonan ammuntapeleihin ja moninpeleihin.

Tallgren on kiitollinen Pladdercentralenilta saamastaan tuesta.

–  Pladdercentralen on antanut minulle oppimis- ja kasvualustan multimediateollisuudessa, josta olen kiinnostunut, Tallgren kertoo.

Kaksikko aloitti nauhoittamisen lokakuussa 2021 ja sen jälkeen he ovat julkaisset yli kaksikymmentä jaksoa.

– Toistaiseksi podcastin tuottaminen on harrastus tavallisen työn ohella, mutta jos harrastus joskus mahdollistaisi toimeentulon saamisen olisi se tietenkin suotavaa, kertoo Tallgren tulevaisuuden ajatuksistaan.

Tagit: