Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä
Future Cleantech Solutions -hankkeessa on tehty analyysi siitä, miten alueen pienet ja keskisuuret yritykset voivat tulevaisuudessa tulla osaksi odotettua vetytaloutta.
Future Cleantech Solutions -hankkeessa on tehty analyysi siitä, miten alueen pienet ja keskisuuret yritykset voivat tulevaisuudessa tulla osaksi odotettua vetytaloutta. Analyysi tehtiin yhteistyössä H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia -hankkeen kanssa, joka kokoaa pohjalaiset toimijat vetyteeman ympärille tunnistamaan uusia yhteistyömahdollisuuksia ja kehittämään paikallista ekosysteemiä.
Analyysi esiteltiin 20.1 webinaarissa, kun Kjell-Owe Ahlskog kävi läpi vetytoimialan kehitystä maailmanlaajuisesti, kansallisesti ja alueellisesti. Raportissa Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä käydään läpi jo aktiivisesti vetyteollisuudessa mukana olevat toimijat ja niiden tulevat suunnitelmat. Pääkysymyksenä on, miten alueen pk-yritykset voivat tulla osaksi tulevan vetytalouden ekosysteemiä.
– Odotettavissa oleva kehitys on, että vihreä vety korvaa nykypäivän harmaan vetykaasun teollisissa prosesseissa, mikä tekee esimerkiksi terästeollisuudesta fossiilitonta sekä korvaa myös fossiiliset polttoaineet kuljetusalalta. Uudelleen suuntautuminen vetypohjaisempaan energiajärjestelmään vie kuitenkin aikaa. Vetyä ei nähdä sähkö- ja akkualan kilpailijana vaan ennemminkin täydennyksenä, Ahlskog huomautti.
– Suomella ja Ruotsilla on suhteellisen vähän kokemusta vedystä eikä maakaasun jakeluun ja käyttöön tarkoitettua infrastruktuuria, mutta kuitenkin hyvin kehittyneet sähköverkot. Kansallisella ja alueellisella tasolla meidän on verkostoiduttava vielä enemmän ja edistettävä osaamisen leviämistä. Yritykset voivat varautua tulevaan hankkimalla tietoa siitä, mitä tapahtumassa ja varmistamalla, että heillä on käytössään oikeaa osaamista. Tärkeintä on tehdä yhteistyötä eikä kilpailla, Ahlskog päätti.
Kaisa Penttilä esitteli H2 Ecosystem Roadmap for Ostrobotnia -hanketta ja muistutti samalla, että muutos on käynnissä eikä tulevaisuus tämän suhteen ole mitenkään lukkoon lyöty:
– Vetyekosysteemi kehittyy yritysjohtajien ja poliittisten päätöstentekijöiden päätösten perusteella. Nyt on kuitenkin oikea aika miettiä haluaako olla edelläkävijänä ja aktiivisena toimijana muutoksessa vai jääkö odottelemaan ja nauttimaan valmiista tuloksista sitten myöhemmin.
- Lataa: Pienten ja keskisuurten yritysten rooli tulevaisuuden globaalin vetytalouden ekosysteemissä
- Ladda ner: Små och medelstora företags roll i den framtida globala vätgasekonomins ekosystem
- Tallenne 20.1. järjestetystä vetywebinaarista (ruotsinkielinen)
- Kjell-Owe Ahlskogin esitys
- Kaisa Penttilän esitys