Palveluseteli täynnä etuja – myös haasteita näkyvissä
”Rakastu palveluseteliin” -seminaari keräsi noin 80-päisen kuulijakunnan Mustasaaren kulttuuritaloon 4.9.2012. Paikalle saapuneet luottamushenkilöt, kuntapäättäjät ja viranhaltijat sekä yrittäjät olivat erittäin tyytyväisiä päivän antiin.
”Rakastu palveluseteliin” -seminaari keräsi noin 80-päisen kuulijakunnan Mustasaaren kulttuuritaloon 4.9.2012. Paikalle saapuneet luottamushenkilöt, kuntapäättäjät ja viranhaltijat sekä yrittäjät olivat erittäin tyytyväisiä päivän antiin.
Vaasan perusturvajohtaja Jukka Kentalan mukaan Vaasassa on hyväksytty palvelustrategia vuonna 2012 ja sen mukaan oma palvelutuotanto on edelleen merkittävässä roolissa, vaikka palvelujen tuottamisvastuuta jaetaan myös jatkossa yrityksille.
- Tarvitaan täydentäviä tapoja tarjota palveluja, Kentala vakuuttaa ja jatkaa:
- Palveluseteli on helpottanut paikallisten yrittäjien mahdollisuutta päästä mukaan tuottamaan palveluita.
JIK ky:n johtaja Anna-Kaisa Pusa painotti ansiokkaassa puheenvuorossaan myös palveluseteliin liittyvien haasteiden ratkaisemisen tärkeyttä:
- Laatukriteereiden määrittely on haasteellista ja lupamenettelyt usein monimutkaisia. Palveluseteli on kuitenkin erittäin hyvä ratkaisu palveluiden vaihtelevaan kysyntään ja monituottajamalli toimii myös julkisen palvelutuotannon sparraajana.
Pusa näkee palvelusetelissä haasteiden lisäksi useita etuja:
- Palvelusetelillä tehdään täsmäostoja eikä könttäostoja vain varmuuden vuoksi, pienilläkin yrityksillä on mahdollisuudet päästä mukaan tuottamaan palveluita.
Pusan mukaan palveluseteli vaatii toimivaa yhteistyötä, palveluntuottajien, elinkeinotoimien ja kuntien kanssa, tulevaisuudessa myös tarkkaa määrärahojen harkintaa.
Sosiaali- ja terveyspalvelusektorin kehittämisjohtaja Silja Ässämäki Jyväskylästä kertoi Jyväskylän kokemuksista ja käytänteistä palvelusetelin saralla. Jyväskylässä päivähoidon palveluseteli on ollut suuri menestystarina, asiakkaita päivähoidon palvelusetelin piirissä on 1 100.
- Nämä 1 100 lasta hoidetaan 6,2 miljoonalla eurolla. Koko päivähoidossa on 6 000 lasta ja päivähoidon budjetti 75 miljoonaa euroa. Emme ole kuitenkaan löytäneet vastausta kysymykseen, mistä näin suuri ero johtuu. Mistä johtuu, että palvelusetelillä lapset hoidetaan halvemmalla? Asiakastyytyväisyys on ollut kuitenkin jatkuvasti kokonaisarvosanaltaan erittäin hyvä, kertoo Ässämäki.
- Palveluseteli ei ole uhka kunnan omalle palveluntuotannolle. Jyväskylässä palveluseteleihin on käytetty vain 2 % sosiaali- ja terveydenhuollon budjetista eli oman tuotannon alasajon vaaraa ei todellakaan ole, vaan palveluseteli tarjoaa asiakkaalle aidosti vaihtoehdon kunnan omalle palvelutuotannolle.
TEM:in kehitysjohtaja Ulla-Maija Laiho muistutti puheenvuorossaan, että 65 vuotta täyttäneiden määrä Suomessa ylitti heinäkuussa miljoonan rajan ja eläkkeelle jäävien huippuvuosi on edessä vuonna 2015.
- Vanhusten palveluihin vaikuttava vanhuspalvelulaki on edelleen valmistelussa. Meidän olisi kuitenkin hyvin lyhyessä ajassa tuplattava hoivakotien ja muiden palveluiden määrä, jotta pystytään hoitamaan vanheneva väestö. Toisaalta väestöltä voidaan jatkossa edellyttää yhä enemmän vastuunottamista omasta hyvinvoinnistaan, ennaltaehkäisemällä nk. kansantauteja voimme myöhentää palvelujen tarpeita, toteaa Laiho osuvasti.