Uutiset

Pakolaisesta yrittäjäksi – uuden ammatin ja kielitaidon avulla

Matka kiintiöpakolaisesta yrittäjäksi – uusi ammattikoulutus takataskussa, uusi kieli ja oma asiakaskunta – ei ole sellainen matka, jonka kaikki pystyisivät tekevät – etenkään kuudessa vuodessa. Mutta juuri tämän teki Abdulghafour ”Miran” Hissi, joka saapui Suomeen Syyriasta vuonna 2015. Nyt hän on pyörittänyt Global Barber & Hairdresser -liikettään Vaasassa kolmen vuoden ajan ja viihtyy sekä työssään yrittäjänä että uudessa kotimaassaan.

Global Barber 1

 

Miran saapui Uuteenkaarlepyyhyn vuonna 2015 ja aloitti uuden elämänsä uudessa maassa opettelemalla ruotsia. Kaksi vuotta myöhemmin hän muutti Vaasaan opiskelemaan parturiksi Yrkesakademin i Österbottenissa, josta hän valmistui vuonna 2019.

– Sain töitä suuresta parturi-kampaamosta Vanhassa Vaasassa ja olin siellä työntekijänä, kunnes pandemia sekoitti koko alan. Aloin silloin vakavasti harkita oman yrityksen perustamista, mikä oli ollut mielessäni siitä lähtien kun aloitin opintoni, kertoo Miran.

Ystäväperheensä Kjell ja Lotta Blombergin kautta hän sai tietää, että uusi yrittäjä voi saada apua ja neuvontaa Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiasta, ja hän ottikin sinne yhteyttä.

Global Barber 3
Abdulghafour ”Miran” Hissi saapui Suomeen syyrialaisena kiintiöpakolaisena vuonna 2015. Sen jälkeen hän on oppinut ruotsia, osittain myös suomea, suorittanut parturi-kampaajan tutkinnon ja perustanut oman parturi-kampaamon Vaasan keskustaan.

– Startian johtaja Tommi Virkama suhtautui positiivisesti suunnitelmiini ja antoi minulle sekä hyviä neuvoja että kannustusta.

– Miran halusi alusta alkaen varmistaa, että hän tekee kaiken oikein yrityksen perustamisen suhteen ja selvittää yrittäjää Suomessa koskevat velvoitteet. Hän teki kotitehtävänsä hyvin, toteaa Virkama ja jatkaa:

– Miranilla on myös positiivinen asenne. Hän haluaa tarjota asiakkaille hyvää palvelua ja kehittyä itse sekä kehittää yritystään. Hän on inspiroiva esimerkki muille erilaisista taustoista tuleville ihmisille ja hyvä esimerkki siitä, kuinka päättäväisyydellä voi vaikuttaa tulevaisuuteensa koulutuksen, yrittäjyyden sekä uuden kielen ja kulttuurin oppimisen avulla.

Harjoitteluaikaisen ohjaajansa Stefan Stormin kautta Miran sai apua sopivan tilan löytämiseksi, ja samana päivänä, kun hän allekirjoitti vuokrasopimuksen, hän sai myös Suomen kansalaisuuden. Huhtikuun ensimmäisenä päivänä 2021, keskellä pandemiaa, hän avasi parturiliikkeensä, jossa hän on keskittynyt ensisijaisesti miesten hiustenleikkuuseen.

– Se on ollut kaksi askelta eteenpäin ja yksi taaksepäin. Kyllä kesti hetken rakentaa asiakaskuntaa, mutta maine on auttanut paljon, ja suurin osa asiakkaistani tuleekin suositusten perusteella, lisää Miran, joka painottaa erityisesti asiakaspalvelun tärkeyttä.

Yhdeksän Suomessa vietetyn vuoden jälkeen Miran on oppinut tarpeeksi palvellakseen ja keskustellakseen myös suomeksi, ja suomenkielisten asiakkaiden määrä kasvaa koko ajan. Ylipäänsä yrityksen perustaminen vaatii paljon uutta osaamista, erityisesti henkilöltä, jolla on Miranin kaltainen tausta.

Global Barber 7
Miranilla on enimmäkseen miesasiakkaita, mutta hän ottaa vastaan myös naisia. – Useimmat asiakkaat tulevat tänne suositusten kautta, enkä ole koskaan kohdannut rasismia.

– Minulle oli tuttua, miten arvonlisävero toimii, mutta ennakkoveron maksaminen oli minulle uutta. Kotimaassani kaikki toimii käteisellä, ja erot ovat suuria. Olen panostanut paljon suomalaisen kulttuurin ja talouselämän opettelemiseen, vaikka minulla onkin kirjanpitäjä, joka hoitaa kirjanpitoni.

Hän ei saanut starttirahaa, mutta pankkilainan ja Kanadassa asuvan isoveljensä avun ansiosta hän pystyi aloittamaan toiminnan, ja hänen neuvonsa muille samassa tilanteessa oleville onkin keskittyä hyvään palveluun ja työn laatuun.

– Tulevaisuudessa toivon voivani palkata jonkun, sillä tilaa on paljon, ja parturin sijainti on täydellinen. Tulevaisuudessa voi myös olla ajankohtaista vaihtaa yhtiömuodoksi osakeyhtiö, ja tiedän, että voin silloin taas kääntyä VASEKin puoleen saadakseni apua. Olen saanut paljon apua sekä ystäväperheeltäni että Tommi Virkamalta, ja pidän yhteyttä heihin myös jatkossa, Miran päättää.

Teksti ja kuva: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

Tagit: