Uutiset

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.9.2022
-

Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.

097A1562 1920px

Vaasan seudulla oli alkusyksyllä myynnissä kymmeniä yrityksiä. VASEKin omistajanvaihdosasiantuntijoiden Kjell Nydahlin ja Antti Alasaaren listoilla oli elokuussa 64 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa. Osa niistä on ns. hiljaisessa myynnissä, eikä niistä ole olemassa mitään myynti-ilmoitusta netissä tai päivälehdissä. Myynnissä oli ja on edelleen yrityksiä usealta eri alalta: ravintoloita, kauppoja sekä tuotanto- ja palvelualan yrityksiä.

Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.

– On sarjayrittäjiä, jotka etsivät jatkuvasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Lisäksi on yrittäjiä, jotka etsivät muita saman alan yrityksiä kasvattaakseen omaa yritystään. Joko niin, että toiminnot sulautetaan yhteen tai niin, että ostajaehdokkaan oman yrityksen toimintaa monipuolistetaan. Joskus halutaan ostaa kilpailija pois, toisinaan halutaan ostaa asiakkuuksia. Yhä yleisempää on se, että yritys halutaan ostaa sen pätevän työvoiman vuoksi, Alasaari kertoo.

Kysyntää erityisesti omia tuotteita valmistavista yrityksistä

097A1270 rajattuNydahlin mukaan useimmiten kysellään pieniä teollisuusyrityksiä, yrityksiä, jotka valmistavat omia tuotteita tai kaupan alan yrityksiä.

– Jos sinulla on tuotantoa, kannattava vähittäiskaupan liike tai teollisuusyritys ja yhtään on käynyt mielessä, että yrityksestä luopuminen voisi olla ajankohtaista, kannattaa ilmoittaa myyntihalukkuudesta meille. Jos kiinnostunut ostajaehdokas kyselee meiltä vastaavanlaista yritystä, tiedämme saattaa myyjän ja ostajaehdokkaan yhteen. Luonnollisesti palvelumme on luottamuksellista, joten emme paljasta myytävää yritystä yksilöiviä tietoja ostajaehdokkaalle ilman myyjän lupaa, Nydahl painottaa.

Yrityskauppaneuvotteluihin yleensä liittyy salassapitosopimukset ja joskus aiesopimukset ja niissä edetään tietyssä järjestyksessä. VASEKin omistajanvaihdosneuvojat auttavat kaupan molempia osapuolia etenemään prosessissa oikeassa järjestyksessä.

Yritys myyntikuntoon

Jos nyt tämän jutun luettuaan yrittäjälle tulee mieleen, että sen oman yrityksen voisikin myydä, neuvovat Nydahl ja Alasaari aloittamaan myyntikuntoon laittamisella.

– Meillä on yli 20 ostajan lista, josta voi löytyä toiminnallesi nopeastikin uusi vetäjä, he kertovat.

– Järjestele yrityksesi asiat niin, että se on mahdollisimman selkeä ja houkutteleva ostokohde. Yrityksen tulee olla kannattava, tuotteiden hyviä ja asiakassuhteiden toimivia. Pyri mahdollisuuksien mukaan tekemään yrityksen toiminnasta mahdollisimman riippumaton omasta työpanoksestasi. Laita kaikki paperit järjestykseen ja huolehdi luvat kuntoon sekä rekisteröintitiedot ajan tasalle. Tarkista myös, että kaikki yrityksen sopimukset, työsopimukset mukaan lukien, on dokumentoitu, Alasaari listaa ja muistuttaa lukaisemaan omistajanvaihdosoppaan, joka on suunnattu yrityksen myyjälle.

Startian asiantuntijakumppani tilitoimisto Bäck & Vilén muistuttaa yrityskaupan oikeasta ajoituksesta:

– Jos tarkoituksenasi on myydä yritys, se tulee tehdä silloin, kun yrityksellä menee mahdollisimman hyvin, koska silloin kauppa hyödyttää sinua eniten. Myyntipäätös kannattaa lisäksi tehdä hyvissä ajoin ennen eläköitymistä, kun virtaa vielä riittää loppukiriä varten – yrityskaupat voivat olla uuvuttavia, sanoo Bäck & Vilénin yrityskonsultti Per Vilén.

 

Tagit: