Osakassopimus tekee pelisäännöt selväksi
Kun yhtiön osakkeenomistajat ovat yksimielisiä asioista, on osakassopimuksen merkitys vähäinen. Osakassopimuksen merkitys kasvaa kuitenkin heti, jos osakkaat eivät olekaan enää yksimielisiä tai joku osakkaista haluaa luopua osakkeistaan.
Heidi Furu ja Nathalie Myrskog.
Kun yhtiön osakkeenomistajat ovat yksimielisiä asioista, on osakassopimuksen merkitys vähäinen. Osakassopimuksen merkitys kasvaa kuitenkin heti, jos osakkaat eivät olekaan enää yksimielisiä tai joku osakkaista haluaa luopua osakkeistaan. VASEK, DKCO Asianajotoimisto, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät ja Österbottens Företagarförening järjestivät luennon havainnollistaakseen osakassopimuksen tärkeyttä yritystoiminnassa.
DKCO:n Heidi Furulla ja Nathalie Myrskogilla on kokemusta tapauksista, joissa asiat ovat menneet pieleen osakassopimuksen puuttumisen vuoksi.
– Tiedän monta tapausta, jossa osakassopimusta olisi tarvittu. Se tekee pelisäännöt selväksi yhtiön osakkaiden välillä, Furu sanoo.
Osakassopimus suojaa yhtiön toimintaa ja sen jatkuvuutta. Sen ansiosta voi välttää osakkeenomistajien väliset kiistat tai ratkaista ne mahdollisimman sujuvasti.
Sopimuksen laatiminen testaa myös, miten yhteistyö osakkaiden välillä sujuu.
– Silloin näkee, onko osakkailla samat ajatukset ja kannattaako yritystoimintaa edes aloittaa yhdessä, Furu kertoo.
Osakassopimukseen voi kirjata säännöt osakkeiden myynnistä
Luennon aikana käytiin läpi useita esimerkkejä osakassopimuksen vaikutuksista eri tilanteissa.
Yhdessä esimerkkitapauksessa osakas sai todella hyvän tarjouksen omistamistaan yhtiön osakkeista, mutta muut osakkaat eivät saaneet samanlaista tarjousta. Onko tarjouksen saaneella osakkaalla oikeus myydä osakkeensa?
Jos osakassopimus on tehty, siihen on voitu kirjata, miten yhtiön osakkeet saa myydä.
– Sopimukseen voi sisältyä ehto, jonka mukaan ostajan on samalla kertaa ostettava toistenkin osakkeet, Myrskog kertoo.
Osakassopimuksessa voidaan sopia muun muassa siitä, miten osakkeiden hinta määräytyy ja kuka voi arvioida niiden hinnan. Lisäksi sovitaan, onko osakkeille kiinteä myyntihinta vai määräytyykö arvo esimerkiksi liikevaihdon perusteella.
Tässä esimerkissä osakkeenomistaja saa myydä omistamansa osakkeet, jos osakassopimusta ei ole laadittu.
Luennon aikana käytiin läpi useita esimerkkejä osakassopimuksen vaikutuksista eri tilanteissa.
Laadi osakassopimus heti alussa
Toisessa tapauksessa yksi osakkaista päätti lopettaa työskentelyn yhtiössä ja siirtyä töihin kilpailijalle, jolloin suuri osa yrityksen osaamisesta katosi.
Tilannetta olisi helpottanut, jos osakassopimukseen olisi kirjattu kilpailukielto, johon kuuluu sopimussakko. Ilman osakassopimusta kilpailukielto ei koske osakasta sen jälkeen, kun työsuhde päättyy.
– Osakassopimuksen voi tehdä milloin vain, mutta se on parasta tehdä yhtiötä perustettaessa, Furu toteaa.
Startian ja VASEKin asiakkailla on mahdollisuus hyödyntää Lakimiehen sparrausapu -palvelua, jos he tarvitsevat apua osakassopimuksissa tai muissa lainopillisissa palveluissa.