Uutiset

Omistajanvaihdos on kuin taistelu, siihen kannattaa lähteä hyvin valmistautuneena

1.11.2017
-

Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen järjestämä Omistajanvaihdosilta 31.10. keräsi 80 osallistujaa Villa Sandvikeniin kuulemaan asiantuntijaluentoja omistajanvaihdoksen eri näkökulmista.

IMG 4171 yleiso webValmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen järjestämä Omistajanvaihdosilta 31.10. keräsi 80 osallistujaa Villa Sandvikeniin kuulemaan asiantuntijaluentoja omistajanvaihdoksen eri näkökulmista.

EY:n Ilkka Puikkonen painotti yrityskauppaprosessin tärkeimpänä vaiheena salassapitosopimuksen allekirjoittamista ja molemmin puolisen luottamuksen saavuttamista:

– Kun kauppaa hierovat osapuolet ovat sitoutuneet salassapitoon, voi myyjä kertoa luottamuksella ostajalle merkityksellisiä tietoja.

IMG 4150 EY webKristian Berg EY:stä (kuvassa vasemmalla) muistutti yrityksen hinnan elävän yrityskauppaprosessin kuluessa:

– Yrityksen oikea hinta on aina se, mistä ostaja ja myyjä yhdessä sopivat. Yrityksellä, jota kukaan ei halua ostaa, ei ole arvoa. Siksi liian korkea pyyntihinta on ongelma. Ostaja voi perääntyä, jos hän ei saa rahoitusta järjestymään tai lainanmaksun jälkeen yrityksen tuotto ei riitä kattamaan uuden omistajan elantoa.

Nordean yrityskauppayksikön johtaja Annamari Malmin mukaan yrityskaupan huolelliseen suunnitteluun ja rahoituksen järjestämiseen ei voi käyttää liikaa aikaa.

– On osattava lukea taloustietoja ja asiantuntija-apua kannattaa tässä hyödyntää. Finnvera-lainan ja pankkilainan yhdistelmä yrityksen hankintahintaa varten on monelle toimiva ratkaisu, mutta yrittäjän on katsottava yrityksen tuotto-odotuksia, jotta elämiseen jää rahaa myös lainanlyhennysten ja korkokulujen jälkeen.

Malm muistutti myös pohtimaan ostettavan yrityksen toimialan tilannetta. Onko menestymiseen todella mahdollisuuksia, kun maailma muuttuu?

IMG 4164 elo lahikuvaTyöeläkeyhtiö Elon Satu Saulivaara (kuvassa vasemmalla) selvitti kuulijoille nykyistä eläkejärjestelmää ja muistutti siitä, että vaikka eläkeikä riippuu yrittäjän syntymävuodesta, voi yrittäjä kuitenkin itse päättää eläkkeelle jäämisensä ajankohdan:

– Eläkkeellä voi jäädä myös osittain joko varhennetusti tai eläkeiän saavuttamisen jälkeen. Jatkajallehan on hienoa, jos vanha yrittäjä voi jatkaa vaikkapa asiantuntijana myös yrityskaupan jälkeen.

Saulivaaran mukaan eläkettä voi hakea niinkin myöhään kuin vasta kaksi viikkoa ennen haluttua eläköitymisajankohtaa, mutta toki itse omistajanvaihdosprosessi on aloitettava paljon aikaisemmin!

Omistajanvaihdosillan päätteeksi Risto Walden piti kattavan luennon tilinpäätöstietojen kriittisestä tarkastelusta ja muistutti, että omistajanvaihdos on kuin taistelu, johon kannattaa lähteä vasta huolellisen suunnittelun ja valmistautumisen jälkeen:

– Yrityskauppa perustuu luottamukseen, joten ostaja perääntyy varmasti, jos vähänkin herää epäilys, ettei yrityksen tilinpäätöstä ole tehty kirjanpitolain mukaisesti. Tilinpäätös ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus yrityksen toiminnasta, vaan toimii lähtölukuna. Salassapitosopimuksen jälkeen myyjä pystyy tarjoamaan ostajalle lihaa luiden päälle ja lisää tietoja yrityksen tilanteesta.

– Tilinpäätöstä on siis osattava lukea kriittisesti. Mitä alempana rivi taseessa on, sitä helpompi se summa on muuttaa käteiseksi. Ylemmät rivit taseessa ovat omaisuutta, joka on tarkoitettu käytettäväksi, kuten laitteet. Yritys voi olla vakavarainen, mutta maksukyvytön! Walden muistutti ja jatkoi:

– Mitään kauppoja ei saa tehdä, jos ostopäätöksen pohjalla on vain tilinpäätöksen tiedot, sillä sitä on aina täydennettävä oikeilla kuluilla. Keskeisimpänä asiana on omistajan palkka, joka on yrityksen tärkein tuotannontekijä. Laki ei pakota nostamaan palkkaa, joten yrittäjän oikea työpanos ei näy kirjanpidossa.

P2250113 walden webWalden kävi esityksessään perusteellisesti läpi eri tavat hoitaa omistajan- tai sukupolvenvaihdos ja sen minkälaiset verotukselliset vaikutukset ratkaisuilla on niin luopujalle kuin jatkajallekin.

– Prosessi on aloitettava ajoissa, sillä esimerkiksi toiminimi kannattaa usein muuttaa osakeyhtiöksi jo hyvissä ajoin ennen yrityskauppaa tai sukupolvenvaihdosta. Sukupolvenvaihdokseen liittyvien huojennusten saaminen myös kannattaa selvittää ajoissa. Saajan on kuitenkin saatava vähintään 10 %:n osuus ja sitouduttava jatkamaan liiketoimintaa viiden vuoden ajan.

– Toki tässä riittää, että jatkaja on hallituksen jäsenenä, eli voi vaikka jatkaa omassa päivätyössään vaihdoksen jälkeen.

Samoin hallinta- tai tuotto-oikeuden pidättämisen merkitys verotuksessa on huomattava:

– Myös luopujan tulee elää sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Osinko- tai tuotto-oikeuden pidättäminen itsellä voi olla hyvä ratkaisu.

Walden painotti miettimään erityisesti sitä, että harvoin verotus on ongelmana omistajanvaihdoksissa vaan juuri sen oikean jatkajan löytäminen.

Tilaisuuden materiaalit

Aloita ajoissa - yrityksen omistajan- ja sukupolvenvaihdoksen opas

Varaa aika omistajanvaihdosneuvontaan

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name]

lippu ja tunnuslause 300pxELY LA01 Logo FI B3 RGB 200px 72dpi