Uutiset

Numerot kertovat – tuloslaskelma ja tase tärkeässä roolissa yrityskaupoissa

18.4.2018
-

Asiantuntevalla opastuksella jokainen voi oppia tulkitsemaan yrityksen tuloslaskelmaa ja tasetta. Erityisen tärkeää numeroiden taakse pureutuminen on silloin, kun on ostamassa tai myymässä yritystä. Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen järjestämässä Omistajanvaihdosillassa 10.4. Mustasaaren Sulvalla paikallaolijat saivat kuulla Niina Asujamaan, Viicon ja Benita Ölingin, EY opastukset aiheesta.

Sari yleisoProjektipäällikkö Sari Saarikoski toivotti osallistujat tervetulleiksi

Asiantuntevalla opastuksella jokainen voi oppia tulkitsemaan yrityksen tuloslaskelmaa ja tasetta. Erityisen tärkeää numeroiden taakse pureutuminen on silloin, kun on ostamassa tai myymässä yritystä. Valmisteltu omistajanvaihdos -hankkeen järjestämässä Omistajanvaihdosillassa 10.4. Mustasaaren Sulvalla paikallaolijat saivat kuulla Niina Asujamaan, Viicon ja Benita Ölingin, EY opastukset aiheesta.

Niina Asujamaa
Niina Asujamaa

Asujamaa muistutti, että yrityskaupan toteuttamistapaan vaikuttaa se, mikä on ostettavan yrityksen yhtiömuoto. Ja yrityskaupan toteuttamistavalla on merkitystä sille, mitä taseesta kannattaa tarkastella:

– Kun myydään toiminimeä, kyseessä on liiketoimintakauppa ja yritystä jatketaan eri y-tunnuksella, silloin myös yrityksen velat jäävät myyjälle. Henkilöyhtiötä myytäessä kyseessä voi olla liiketoimintakauppa, mutta myös osuuden myyminen, siinä tapauksessa y-tunnus säilyy, ja vastuut ja velat siirtyvät uudelle omistajalle. Myös osakeyhtiön liiketoimintaa ostettaessa vaihtoehtoina ovat sekä liiketoimintakauppa että osakkeiden hankinta. Jälkimmäisessä tapauksessa toimintaa jatketaan samalla Y-tunnuksella ja kaikki vastuut ja velat säilyvät.

Sekä Asujamaa että Öling luettelivat esityksissään monia huomion arvoisia seikkoja tuloslaskelmasta ja taseesta:

– Vastaavaa-puolella on kehitysmenoja, mutta onko niillä myös tulotuotto-odotuksia? Aineettomia oikeuksia voi olla esimerkiksi CRM- tai ERP-järjestelmät, siirtyvätkö ne uudelle omistajalle, jos kyseessä on esimerkiksi liiketoimintakauppa? Rakennuksista ja kiinteistöistä on pyydettävä aina riippumattoman kiinteistönvälittäjän arvio, sillä vanhan rakennuksen tasearvo voi olla pieni, mutta nykyinen käypä arvo voi sijainnin vuoksi olla hyvinkin korkea, Asujamaa luettelee.

Benita Oling
Benita Öling

Öling muistuttaa myös, että myyjän kannattaa aina miettiä, kannattaisiko kiinteistön eriyttäminen omaksi kiinteistöosakeyhtiöksi:

– Myyjä saisi siten kiinteistöstä vuokratuloja, jos uusi yrittäjä jatkaa samoissa tiloissa toimintaa. Ostajan puolestaan täytyy selvittää, onko hänellä mahdollisuutta saada rahoitusta molempiin, sekä kiinteistön että liiketoiminnan ostamiseen?

Asiantuntijat suosittelevat myyjälle kattavan kalustoluettelon laatimista ja tarvittavien hinta-arvioiden hankkimista. Vaihto-omaisuuden eli varaston osalta ostajan kannattaa aina varmistaa sen kuranttius eli käyttökelpoisuus.

– Saamisten osalta myyjän kannattaa kirjata selkeät luottotappiot pois myyntisaamisista, ja tietysti on asianmukaista informoida ostajaa, jos saamisiin liittyy luottotappioriskejä. Samoin on tarkistettava, että käteiskassan suuruus todella vastaa taseeseen merkittyä summaa, Asujamaa muistuttaa.

Taseen vastattavaa-puolelta tärkein tieto on luonnollisesti oma pääoma. Molemmat asiantuntijat painottavat, että negatiivinen oma pääoma on aina hälytysmerkki. Negatiivinen oma pääoma kertoo, että toiminta on ollut pitkään tappiollista ja silloin yrityksellä on hyvin todennäköisesti myös maksuvaikeuksia. Toisaalta toiminimiyritys voi olla kannattava, vaikka oma pääoma on negatiivinen, yrittäjä on vaan tehnyt yksityisottoja eli nostanut itselleen "palkkaa" enemmän kuin yritys on tuottanut.

Öling kehottaa ostajaa selvittämään huolella ostattavan yrityksen velat: mitkä ovat laina-ajat, lainan ehdot, korot ja vakuudet. Myös rasitustodistukset ja kiinnitykset on selvitettävä.

– Ja tuloslaskelma kolmen vuoden ajalta auttaa selvittämään yrityksen kannattavuuden ja kulurakenteen. Mahdollisten poikkeamien syyt on selvitettävä huolella. Osakeyhtiöiden osalta on tärkeää tietää mikä on ollut omistajan palkka? Onko se nostettu palkkana vai osinkoina, sillä se vaikuttaa kannattavuuden tarkasteluun.

Yritystä myytäessä on tärkeää laittaa yritys ajoissa myyntikuntoon. Eli valmistautua yrityskauppaan. Asiantuntijat muistuttavatkin miettimään, onko yrityskaupan ajankohta oikea, jos yrityksen tulos on negatiivinen. Olisiko mahdollista siirtää kauppaa, kunnes tulos näyttää paremmalta? Silloin olisi ehkä mahdollista saada korkeampi hinta yrityksestä. Ja se myös houkuttelisi enemmän ostajaehdokkaita.

Ostajia he muistuttavat kilpailutilanteen ja asiakasrakenteen selvittämisestä. Merkittävää on myös tietää henkilöstön osaamisprofiili ja ikäjakauma.

– Ja kun arvioi yrityksen tulontuottokykyä, on otettava myös huomioon oman yksityistalouden rahantarpeet. Näitä on tarkasteltava kokonaisuutena. Onko yrityksestä nostettavissa palkkaa niin paljon, että yrittäjä selviää omasta asuntolainastaan?

Tärkeimpänä viestinä Ölingillä ja Asujamaalla on ostajille ja myyjille se, että asiantuntijan apua kannattaa aina hakea.

Varaa aika VASEKin tarjoamaan maksuttomaan omistajanvaihdosneuvontaan

Niina Asujamaan esitys

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name]

ELY LA01 Logo FI B3 RGB 200px 72dpilippu ja tunnuslause 300px