Uutiset

Mittava ohjelma kestävän kehityksen viikolla

10.10.2022
-

Circular Insight & Transition -hankkeen projektipäälliköt Fredrik Hanstén, Tomas Knuts ja Göran Östberg osallistuivat Kestävän kehityksen viikolle, joka järjestetiin 26.9.–2.10. ja joka tarjosi kaikkea kestävyyspalkinnoista luentoihin ja tapahtumiin.

IMG 9820
Circular Insight & Transition -hankkeen projektipäälliköt Fredrik Hanstén, Tomas Knuts ja Göran Östberg osallistuivat Kestävän kehityksen viikolle, joka järjestetiin 26.9.–2.10. ja joka tarjosi kaikkea kestävyyspalkinnoista luentoihin ja tapahtumiin.

Viralliset avajaiset pidettiin Malaktassa Maalahdessa ja yksi viikon viimeisistä ohjelmista järjestettiin syysmarkkinoilla Kristiinankaupungissa, jossa myönnettiin palkinto kestävän matkailun yritykselle. Palkinto meni Café Tinkalle, joka on tehnyt kahden viime vuoden aikana paljon töitä kestävyyden eteen. Yritys on myös yksi viidestä yrityksestä Kristiinankaupungissa, joilla on Visit Finlandin myöntämä Sustainable Tourism Finland -sertifiointi. Pietarsaaren alueella uutta oli myös jakaa palkinnot kestävyystyöstä. Palkinnot jaettiin niin yritykselle, kunnalle kuin henkilölle, joka on tehnyt paljon kestävyyden eteen.

Energia ja energiansäästö tapetilla

Energia ja energiansäästö mainittiin useissa kestävän kehityksen viikon ohjelmissa. Tällä hetkellä se on jo tosiasia, että elämme energiapulassa ja sähkön, öljyn ja kaasun hinnat ovat saavuttaneet uudet huiput nykyisen maailmantilanteen vuoksi. Mutta se antaa meille selkeän signaalin siitä, että olemme rakentaneet kaiken menneisyyden ympärille ja nyt meille annetaan kaikki mahdollisuudet vaihtaa vihreämpiin vaihtoehtoihin.

Projektipäälliköt oppivat paljon Kestävän kehityksen viikon mittavan ohjelman aikana. Kuulimme mielenkiintoisen vertailun, jonka luennoitsija Isabelle McAllister mainitsi: ”Meitä ihmisiä voidaan verrata dinosaurukseen, joka painaa 30 tonnia. Niin paljon aiheutamme hiilijalanjälkeä ja kulutamme resursseja vuoden aikana”. McAllister tarjosi monia näkökulmia ja luovaa ajattelua Pietarsaaressa järjestetyn ”Vi växlar upp hållbarhetsarbetet!” -seminaarin aikana.

Molemmissa ”Time for Change” -työpajoissa keskityttiin viestintään ja motivaatioon, ruotsiksi Peter Höckertin ja suomeksi Marica Lassuksen kanssa. Keskusteluissa tuli selvästi esille se, että olemme lipsuneet kauaksi siitä, että eläisimme tasapainossa niiden resurssien kanssa, jotka on tarkoitettu riittämään koko vuodeksi. Voimme kaikki etsiä netistä graafiikan aiheesta ”Country Overshoot days 2022”, josta näemme nykyisen hiilijalanjälkemme. Näemme, että Suomessa olemme kuluttaneet kaikki resurssimme jo maaliskuun lopussa 2022. Tämän pitäisi toimia herätteenä meille kaikille.

Työ jatkuu ja tarve jatkaa muutosta on edelleen suuri

Yhteiskunnassa tehdään paljon ja ymmärrys sekä vastuunkanto on lisääntynyt merkittävästi, mutta meidän täytyy ottaa perusongelmat vakavasti saadaksemme aikaan kestäviä muutoksia. Tästä puhuttiin opiskelijoille Yrkesakademin i Österbottenin omassa kestävän kehityksen päivässä eri puolilla Pohjanmaata, johon meidät CIT-hankkeen edustajat kutsuttiin luennoitsijoiksi ja saimmekin useita kiinnostuneita kysymyksiä opiskelijoilta. Oli mukava nähdä, kuinka monipuolisesti YA:ssa panostetaan kestävään kehitykseen siinä laajuudessa ja sillä osaamisella, joka opettajilla ja opiskelijoilla jo on.

Circular Insight & Transition -hankkeen projektipäälliköt ovat erittäin tyytyväisiä kestävän kehityksen viikkoon. Syntyi monia uusia ajatuksia ja viikon aikana käytiin paljon mielenkiintoisia keskusteluja yrittäjien ja yleisön kanssa. Voimme turvallisesti todeta, että työmme jatkuu ja tarve jatkaa muutosta on edelleen suuri tässä käynnissä olevassa siirtymävaiheessa.

 

Teksti: Fredrik Hanstén, Circular Insight & Transition -hanke
Suomennos: VASEK