Mitä rakennusalalla tapahtuu?
Kestävä rakentaminen ja energiatehokkuus Vaasan seudulla -hanke päättyi keväällä 2015. Hankkeen tavoitteena oli lisätä kestävän rakentamisen ja energiatehokkuuden osaamista Vaasan seudulla toimivien rakennusalan toimijoiden keskuudessa, mikä toteutettujen toimenpiteiden myötä tavoitettiinkin. Hankkeen loppuraportti on luettavissa hankesivulla.
Kestävä rakentaminen ja energiatehokkuus Vaasan seudulla -hanke päättyi keväällä 2015. Hankkeen tavoitteena oli lisätä kestävän rakentamisen ja energiatehokkuuden osaamista Vaasan seudulla toimivien rakennusalan toimijoiden keskuudessa, mikä tavoitettiin toteutettujen toimenpiteiden myötä. Hankkeen loppuraportti on luettavissa hankesivulla.
Mauritz Knuts, rakennusalan kehittämisen projektipäällikkö VASEKilla, miten rakennusalaa Vaasan seudulla kehitetään tällä hetkellä?
– Välittömästi edellisen hankkeen päätyttyä alkoi uusi hanke, jossa luodaan Pohjoismaisen energiatehokkaan korjausrakentamisen tietokeskus. Hanketta johtaa Annika Glader Novialta ja sen tavoitteena on lisätä kestävää ja energiatehokasta korjausrakentamista toteuttavien ammattilaisten määrää Botnia-Atlantica -alueella. Kehittämistyön taustalla ovat talojen ja kiinteistöjen uudet energiatehokkuussäännökset.
Mauritz Knuts vierailulla Bolidenin kaivosalueella Jällivaarassa.
– Teemme hankkeessa yhteistyötä rajojen yli Norjaan ja Ruotsiin, ja kotimaiset kumppanimme ovat Seinäjoella ja Tampereella. Hanke on vielä alkuvaiheessa mutta tulossa on erilaisia tilaisuuksia ja koulutuksia. Minä kartoitan vaasanseutulaisten kuntien ja yritysten tilanteen ja yhdessä etsimme ratkaisuja näiden haasteisiin. Riittämätön asiantuntemus energiatehokkaiden ja kestävien rakennusten suunnittelusta ja korjaamisesta onkin maassamme merkittävin kestävän rakentamisen este.
Lokakuussa vierailit Jällivaarassa, mitä siellä järjestettiin?
– East West Arena -tapahtuman pääteema oli oikeastaan Kiirunan kaupungin siirtäminen ja sen tarjoamat mahdollisuudet rakennusalan yrityksille ja ammattilaisille. Osallistuin tapahtumaan oppiakseni, mitä Kiirunan, Jällivaaran ja Narvikin alueiden markkinoilla olisi tarjottavaa meidän seutumme rakennusalan yrityksille ja millä eväille niille markkinoille päästäisiin.
– Tapahtumassa oli 203 osallistujaa, joista 57 Suomesta. Mahtavinta oli saada uusia arvokkaita kontakteja sekä ajankohtaista tietoa Kiirunan tilanteesta.
East West Arena -tapahtuma kokoaa vuosittain runsain määrin yrityksiä Ruotsista, Norjasta ja Suomesta.
Olit myös mukana kokoamassa yhteisosastoa VASARA-rakennusmessuille, kertoisitko siitä?
– Rakennusalan pienyrittäjillä oli tämän vuoden VASARA-messuilla yhteinen osasto, jonka kokosivat tosiaankin VASEK, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät ja Pohjanmaan Expo. Yhteensä osastolla oli mukana 18 yritystä. Tämä oli ensimmäinen kerta kun tämänkaltainen yhteisosasto järjestettiin. Se oli eräänlainen kokeilu, jotta voisimme nähdä tällaisen konseptin toimivuuden messuilla.
No miten konsepti toimi?
– Omien kokemuksieni ja saadun palautteen perusteella yhteisosaston yritykset ja sillä vierailleet kävijät vaikuttivat tyytyväiseltä. Saimme myös neuvoja ja vinkkejä osaston kehittämiseen paremmaksi tuleviksi vuosiksi: esimerkiksi tarvittaisiin lisää pöytätilaa materiaaleja varten, ja osastolla olisi hyvä olla selkeämpi rakenne ja parempi otsikko. Tänä vuonna osastoa mainostettiin ohjelmalehdessä VASEKin tai Yrittäjien nimellä, vaikka osastolla olisi aivan hyvin voinut olla oma, rakennusalan yrittäjiä kuvaava nimi.
Mikä on mielestäsi rakennusalan suurin haaste tällä hetkellä?
Rakennusalan suurin haaste tällä hetkellä on taloudellinen tilanne, joka vaikuttaa moneen muuhun asiaan niin kuin esim. osaamiskehittämiseen.
Korjausrakentamisen tietokeskus -hankkeen osallistujia tutustumassa SeAMK:n rakennustekniikan laboratorioon.
Lisätietoja
[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]