Uutiset

Mietityttääkö yritysmuoto? Tutustu osuuskunta- ja kevytyrittäjyyteen

29.8.2019
-

Oman yrityksen perustaminen voi olla pelottavaa, ja sopivan yritysmuodon päättäminen aiheuttaa päänvaivaa yrittäjäksi aikovalle. Toiminimiyrittäjyyden ja osakeyhtiön lisäksi yrittäjäksi voi ryhtyä monella muullakin tavalla. Mikäli yritysmuoto mietityttää, kannattaa tutustua osuuskuntayrittäjyyteen sekä kevytyrittäjyyteen.

0523916r

Oman yrityksen perustaminen voi olla pelottavaa, ja sopivan yritysmuodon päättäminen aiheuttaa päänvaivaa yrittäjäksi aikovalle. Toiminimiyrittäjyyden ja osakeyhtiön lisäksi yrittäjäksi voi ryhtyä monella muullakin tavalla. Mikäli yritysmuoto mietityttää, kannattaa tutustua osuuskuntayrittäjyyteen sekä kevytyrittäjyyteen.

Mitä aloittavan yrittäjän kannattaa tietää osuuskunnista ja kevytyrittäjyydestä?

Pienempi riski

Yrittäjäksi ryhtyminen on aina riski, sillä henkilöyhtiöissä yrittäjä vastaa yrityksestään henkilökohtaisella varallisuudellaan. Tästä johtuen osuuskunta- sekä kevytyrittäjyys ovat riskittömämpiä tapoja yrittää. Osuuskunnan jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista, ellei säännöissä niin erikseen mainita. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Kevytyrittäminen taas on yleisesti riskittömämpi tapa aloittaa yritystoiminta. Tällöin yrittäjä ei toimi varsinaisena yrittäjänä, vaan kyseessä on laskutuspalvelun käyttö. Sen avulla on mahdollista laskuttaa tekemästään työstä ilman omaa yritystä. Osa kevytyrittäjä-palveluiden tarjoajista luo asiakkaalle y-tunnuksen, jolloin kyseessä ei ole perinteinen laskutuspalvelu vaan elinkeinonharjoittajana toimiminen.

Matalampi kynnys

Kevytyrittäjänä toimimalla yrityksen paperityöt, kuten laskutus, hoidetaan kevytyrittäjäpalvelun kautta. Näin yrittäjä voi itse keskittyä ainoastaan yritystoiminnan harjoittamiseen. Osuuskuntien toiminta perustuu vapaaehtoiselle ja avoimelle jäsenyydelle. Osuuskuntaan voi liittyä myös uusia jäseniä, jotka haluavat antaa työpanoksensa osuuskunnan käyttöön. Samalla he sitoutuvat noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä. Nykyään osuuskunnan voi perustaa täysi-ikäinen henkilö myös yksin, mutta se on mahdollista useammankin henkilön voimin. Ylärajaa jäsenmäärälle ei ole.

Langat käsissä

Yrittäjyydessä kiehtovinta on vapaus ja mahdollisuus pitää langat omissa käsissä. Näin on myös osuuskunnassa ja kevytyrittäjyydessä. Osuuskunnassa hallitus määrittelee itse osuuskunnan viralliset säännöt, mikä antaa vapauden tehdä juuri sellaiset säännöt, jotka omalle osuuskunnalle ovat sopivia.

Mikäli suurten kokonaisuuksien hallitseminen tuntuu aluksi hankalalta, voi kevyempi startti yrittämiseen olla hyvä idea. Kevytyrittäjänä kokonaisuus pysyy hallittavana ja elämäntilanteen muuttuessa voi yrittäjyydestä luopua helposti. Sama pätee myös osuuskuntaan.

Millaiselle yrittäjälle?

Kevytyrittäminen sopii mainiosti esimerkiksi freelancerina toimiville tai opintojen ohella omia palveluitaan myyville ihmisille. Tyypillisiä ”kevytyrittäjäammatteja” ovat esimerkiksi valokuvaaja ja personal trainer. Se on myös oiva tapa testata oman yritysidean kantavuutta tai markkinoiden kysyntää palvelulle. Tuotteiden myyntiin kevytyrittäjyys sen sijaan sopii huonommin, koska laskutuspalvelu veloittaa tyypillisesti 4–5 % liikevaihdosta. Tuotteiden katteet eivät usein voi olla samalla tasolla kuin palveluissa, jolloin laskutuspalvelun kustannus jää turhan korkeaksi.

Osuuskunnat eivät ole toimialasidonnaisia, joten yhden osuuskunnan sisällä voi toimia eri alojen palveluiden tarjoajia, joilla on yhteiset tukitoimet: esimerkiksi laskutus ja kirjanpito. Osuuskunta sopii käytännön työhön painottuvaan ja vähän pääomaa vaativaan yritystoimintaan, jossa omistajien henkilökohtaisella osallistumisella on tärkeä merkitys.

Mikäli osuuskuntayrittäminen tai kevytyrittäminen kiinnostaa, ota yhteyttä yritysneuvojiimme ja varaa aika neuvontaan!

Tagit: