Uutiset

Me olemme työllistävien yritysten lähde

20.5.2019
-

Hieman alle 94 prosenttia Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä, jotka työllistävät alle 10 henkilöä. Määrä voi yksittäisenä kuulostaa pieneltä, mutta juuri nämä pienet yritykset ovat niitä, jotka luovat maahamme uusia työpaikkoja.

Tommi Virkama

Hieman alle 94 prosenttia Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä, jotka työllistävät alle 10 henkilöä. Määrä voi yksittäisenä kuulostaa pieneltä, mutta juuri nämä pienet yritykset ovat niitä, jotka luovat maahamme uusia työpaikkoja. Suomen Uusyrityskeskukset ry:n teettämän vaikuttavuustutkimuksen mukaan yritykset työllistävät toimintansa aloittaessaan keskimäärin 1,3 henkilöä, ja viiden vuoden kuluttua keskiarvo on jo 2,6.

Mutta mikä tekee yrityksestä niin elinvoimaisen, että sen toiminta jatkuu kriittisten ensivuosien jälkeenkin, ja vieläpä kasvukäyrällä? Suomessa noin puolet yrityksistä lopettaa toimintansa kolmen ensimmäisen vuoden jälkeen, Uusyrityskeskusten kautta perustamiseensa apua ja tukea saaneet yritykset kuitenkin pärjäävät keskiarvoa paremmin, sillä niistä jopa 90 prosenttia on toiminnassa kahden vuoden ja 80 prosenttia vielä viiden vuoden kuluttua aloittamisestaan. Johtopäätöksenä voisikin sanoa, että perustamisneuvontaa saaneilla yrityksillä on paremmat eväät selviämiseen, ja että alun alkaenkin vähemmän elinkelpoiset yritysideat on joko jalostettu toimivampaan muotoon tai kokonaan jätetty perustamatta.

Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian kautta uusia yrityksiä syntyy seudulle vuosittain hieman alle 200, mikä on reilu kolmannes alueella perustetuista yrityksistä. Viime vuonna Startian kautta perustetut yritykset työllistävät siis viiden vuoden päästä yhteensä noin 500 henkeä Vaasan seudulla. Perustamisneuvontaa saaneiden yritysten hyvät eloonjäämisluvut puhuvat sen puolesta, että vieläkin suuremman osuuden aloittavista yrittäjistä olisi hyvä löytää tiensä tänne. Uusyrityskeskukset ovat työllistävien ja kasvavien yritysten lähde.

Yrityksen perustaminen netissä on helppoa, mutta kuka sparraa yrittäjää, auttaa kehittelemään liikeideaa ja kannustaa perusteellisten laskelmien laatimisessa? Mentoroinnin merkitystä yrittäjälle etenkin aloittamisvaiheessa ei voi liikaa korostaa. Me yritysneuvojat uusyrityskeskuksissa ympäri maan tarjoamme erityisosaamistamme kaikkien yrittäjyydestä kiinnostuneiden saataville.

Kun perustat yrityksen, tee jotain missä olet hyvä! Tee jotain mistä nautit, kun kerran saat itse valita ja olla oman itsesi pomo. Ja muista, että yksi loistava polku yrittäjyyteen on yrityksen ostaminen. Neuvomme myös yritysostoissa – aina maksutta.

Kolumni julkaistu Vaasa Insiderissa 16.5.2019.

 

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]

Tagit: