Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Aulis Nuuja Isonkyrön Tuuralasta on sormenpäitään myöten yrittäjä ja liikemies – ei pelkästään maanviljelijä. Hän kutsuu itseään sekatyöläiseksi.– Toiset osaavat laulaa, minulla taas on ollut kyky nähdä sellaisia mahdollisuuksia ja tilaisuuksia, joita toiset eivät ole huomanneet, hän toteaa.
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Hänellä on kapasiteettia kuivattaa samanaikaisesti 42 tonnia viljaa, mikä onkin tarpeen nyt, kun kolme puimuria on työssä samanaikaisesti. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Toiminta on tiukasti juurtunut samaan paikkaan, missä Nuujan lapsuudenkoti oli aiemmin.
– Synnyin tänne, köyhään perheeseen ainoaksi lapseksi vanhoille vanhemmilleni. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa haltuun maatila ja ryhtyä yrittäjäksi. En ollut hyvä koulussa oikein missään, muistelee Nuuja ja nauraa.
Puimurit seisovat konehallissa odottaen parempaa säätä. Toiminta työllistää Nuujan itsensä lisäksi yhden kokoaikaisen henkilön ja sadonkorjuun aikana vielä muutamia muita.
Kielet, matematiikka tai laulu eivät ehkä olleet hänen vahvuuksiaan. Sen sijaan hänellä on kyky nähdä liiketoimintamahdollisuuksia yhteyksissä, joissa muut harvoin niitä huomaavat.
– Olen aina ollut hyvin utelias ja näen asiat vähän eri tavalla kuin monet muut. Jotkut osaavat laulaa, mutta minulla on jotain muuta geeneissäni. On myös oltava paljon mielikuvitusta ja kyky pysyä ajan hermolla, hän lisää.
Nuuja on elättänyt itsensä pitkälti erilaisilla urakointitöillä viljantuotannon parissa ja viimeisten 20 vuoden aikana hän on puinut noin 600 hehtaaria viljaa vuosittain ja huolehtinut myös sen kuivauksesta. Konehallissa seisoo sadekelin vuoksi kolme uutta puimuria. Aiemmin hän oli talvisin myös metsäalan tehtävissä, ja hän on jo monien vuosikymmenten ajan myynyt kosteusmittareita, viljaruuveja ja aurauslevyjä ympäri maata. Tätä työtä hän hoitaa edelleen yksin.
Koneiden välitys ja oman tuotannon, kuten viljaruuvien, myynti on tärkeä osa Auliksen toimintaa. Hän toimittaa itse viljaruuvit ympäri maata tähän erityisesti rakennetulla perävaunulla.
– Koneiden välitys on ollut tärkeä osa toimintaa. Olen ostanut maatalouskoneita Etelä-Suomesta ja myynyt niitä eteenpäin täällä Pohjanmaalla, kertoo Nuuja.
Yritys tarjoaa myös kasvinsuojelua, siementen käsittelyä ja muita vastaavia palveluja muille alueen alkutuottajille. Jo 30 vuoden ajan Nuuja on myös valmistanut omia maatalousalan tuotteita, muun muassa eräänlaista biotartunta-ainetta, joka tehostaa kasvinsuojeluaineiden vaikutusta.
Vaikka Nuujan yritystoiminta on monipuolista, hänellä riittää aikaa myös muuhun.
– Olin aiemmin mukana Leader Yhyres -yhdistyksessä täällä Kyrönmaalla. Kuituliittymän vetäminen Tuuralaan oli minulle tärkeä asia, ja olen myös toteuttanut joitain kiinteistökehityshankkeita, muun muassa paritaloja täällä Isossakyrössä. Vuokraan myös asuntoja Ikaalisten kylpylän ja lomakeskuksen yhteydessä, mikä tarjoaa esimerkiksi yrittäjille mahdollisuuden irtiottoon arjesta, hän vinkkaa. Pienempien asuntojen lisäksi tilavat ja varustellut kolmiot mahdollistavat vaikkapa juhlien järjestämisen tai puitteet yrityksen Tyky-päivien viettoon. Kauttani saa varattua myös hotellin palvelut, hän lisää.
Viimeisin investointi on oma aurinkovoimala, joka on jo tuottanut odotettua enemmän energiaa. Aurinkopaneelit ovat hajallaan eri maatalousrakennuksissa suunnaten niin itään kuin etelään ja länteenkin.
Sekä Leader Yhyres -toiminnan että vuosien varrella tehtyjen investointitukihakemusten kautta on VASEK organisaationa tullut Nuujalle tutuksi.
– He ovat auttaneet minua eri hakuprosesseissa – viimeksi viime vuonna, kun perustin aurinkovoimalan. Yritysneuvoja Antti Alasaarelta olen saanut hyvää palvelua.
Arvostus on molemminpuolista. Nuuja on yksi Alasaaren pitkäaikaisimmista asiakkaista ja samalla yksi niistä, jotka ovat tehneet häneen suurimman vaikutuksen.
Kosteusmittarit, joilla viljan kosteusprosentti mitataan ennen kuivausta ja kuivauksen aikana sekä jälkeen, ovat yksi Nuujan myymistä tuotteista. Omassa kuivurissa voidaan kuivata 42 tonnia viljaa samanaikaisesti, ja vuosittain puidaan noin 600 hehtaaria viljaa. Vain pieni osa tästä on Nuuja omaa.
– Nuuja on yrittäjä isolla Y:llä, sillä hän ei pelkää kovaa työtä, ja hänet valittiin hyvästä syystä Isonkyrön Vuoden Yrittäjäksi muutama vuosi sitten. Lisäksi hänellä on suuri sydän ja hän on ollut suurena tukena muille alueen maanviljelijöille, kertoo Alasaari.
Nuuja ei voi muuta kuin myöntää:
– Totta, minun on vaikea katsoa vierestä, kun jollakin menee huonosti. Tämä on haastava ala, jossa varmasti kohtaamme suuria muutoksia tulevina vuosina. Nykyään kannattavuuden saavuttamiseksi maataloudessa tarvitaan 200–300 hehtaarin viljelysala, eikä sitä pysty hoitamaan yksin. Samalla toiminta ei ole kuitenkaan riittävän kannattavaa, jotta voisi palkata työntekijöitä. Tietenkin tästä kärsivät monesti taloudellisen tilanteen lisäksi myös terveys ja perhe.
– Tällä alalla on nykyään paljon pielessä, samoin kuin yleisesti yhteiskunnassa. Näyttää siltä, että meidän pitäisi tukea ja kasvattaa pääkaupunkiseutua, samaan aikaan kun täällä maalla kaikki kurjistuu entisestään, hän päättää.
Teksti ja kuva: Anna Sand
Suomennos: VASEK