Uutiset

Leasing on varteenotettava vaihtoehto yrittäjälle

24.1.2018
-

Yritykset joutuvat investoimaan suuriakin summia laitehankintoihin, mikä voi olla haastavaa varsinkin aloittaville yrittäjille. Silloin yrittäjän kannattaa harkita leasing-sopimusta.

Yritykset joutuvat investoimaan suuriakin summia laitehankintoihin, mikä voi olla haastavaa varsinkin aloittaville yrittäjille. Silloin yrittäjän kannattaa harkita leasing-sopimusta.

Leasing tarkoittaa laitteen pitkäaikaista vuokraamista, jossa kohteesta maksetaan kuukausittaista vuokraa. Toisin kuin osamaksussa, leasing ei tähtää kohteen omistamiseen.

Nordean rahoitusasiantuntija Suvi Kankaanpään ja Nordea Rahoituksen Pohjanmaan myyntijohtaja Tomas Klemetsin mukaan leasingilla on monia etuja.
– Leasing ei sido pääomaa, sillä yritys maksaa vain laitteen käytöstä. Se helpottaa yrityksen kassatilannetta, kun pääomaa ei ole sidottuna laitteisiin, Klemets sanoo.
– Budjetointi on myös helpompaa, sillä kulut ovat etukäteen tiedossa, Kankaanpää kertoo.

Startian johtajan Tommi Virkaman mukaan leasing on hyvä vaihtoehto aloittavalle yrittäjälle.
– Sen ansiosta yrittäjän ei tarvitse ottaa lainaa laitehankintoja varten. Sitten kun yrityksen toiminta vakiintuu, voi laitteiden ostamista harkita, Virkama sanoo.

”Fokus ei ole laitteiden omistamisessa”

Nordic Brew Craft Portraits by Kavilo Photography 19 webYksi leasing-sopimusta käyttävistä yrittäjistä on Nicke Kavilo. Kavilo on toimitusjohtaja kokkolalaisessa Kahakka Brewery -pienpanimossa, joka on hankkinut oluen valmistamiseen tarvittavat laitteet leasing-sopimuksella.

– Leasing-sopimuksen ansiosta meidän ei tarvinnut investoida suuria summia laitteisiin eikä ottaa lainaa. Siten saimme pienennettyä riskejä. Käyttämämme laitteet tulevat Kiinasta, joten leasing-asiakkaina meidän ei tarvinnut itse maksaa laitteiden tullimaksuja tai arvonlisäveroa, Kavilo sanoo.

Nordea omistaa olutpanimon laitteet, joista Kahakka Brewery maksaa kuukausittaista leasing-maksua. Viiden vuoden kuluttua panimolla on mahdollisuus ostaa laitteet omakseen hinnalla, joka on seitsemän prosenttia alkuperäisestä. Kun sovittu vuokra-aika päättyy, yritys voi myös jatkaa leasing-sopimusta vuodella tai palauttaa leasing-tuotteet takaisin.

Leasing-laitteiden hankkiminen onnistui sujuvasti, ja Kavilo on erittäin tyytyväinen.
– Yrityksemme fokus ei ole laitteiden omistamisessa, vaan tuotteiden valmistamisessa, hän toteaa.

 Sopii kohteisiin, joiden käyttöarvo laskee nopeasti

Yleisimpiä leasingin avulla hankittavia kohteita ovat autot, työ- ja rakennuskoneet, teollisuuden laitteet, kopiokoneet ja tietokoneet.
– Leasing sopii erityisen hyvin kohteisiin, joiden käyttöarvo laskee nopeasti ja joita uusitaan säännöllisesti. Siten yritys ei kärsi kohteen arvon alenemisesta, Kankaanpää sanoo.

Leasing ei ole Suomessa kovin yleistä muihin Euroopan maihin verrattuna, mutta Klemets ja Kankaanpää uskovat sen yleistyvän.
– Yrittäjän kannattaa konsultoida asiantuntijoita. Selvitetään yhdessä eri rahoitusvaihtoehdot ja mikä on juuri sinun yrityksellesi paras vaihtoehto, he sanovat.

014 klemets kankaanpaa nordea

Leasing ei ole Suomessa kovin yleistä muihin Euroopan maihin verrattuna, mutta Tomas Klemets ja Suvi Kankaanpää uskovat sen yleistyvän.

 

Teksti: VASEK

Kuvat: VASEK ja Ville Kavilo / Kavilo Photography

Lisätietoa:

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-Email-MemberPhoto]