Uutiset

Kun yritys kasvaa ja palkataan ensimmäinen työntekijä

26.1.2022
-

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin!

eka tyontekija 600px

Valtaosa uusista yrityksistä Suomessa on palvelualalla, samoin myös suurin osa Uusyrityskeskus Startian avulla perustetuista yrityksistä. Valtaosaa yrityksistä pyörittää yksinyrittäjä.

– Yrityksen alkutaival on aina jännittävää, miten toiminta lähtee liikkeelle, riittääkö asiakkaita ja tuottaako yritys niin paljon, että yrittäjä pystyy maksamaan palkkaa itselleen? Mutta kun toiminta kasvaa, on yksinyrittäjä apuvoimien tarpeessa. Joskus se vaihe tulee ennemmin, joskus myöhemmin, Startian johtaja Tommi Virkama toteaa ja jatkaa:

– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin!

Lakisääteiset velvollisuudet lisääntyvät

Yrittäjällä on työnantajana monia velvollisuuksia. Lain mukaan työntekijälle kuuluu sopimuksen mukainen palkka ajallaan, ja työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta ja työn ohjaamisesta, järjestettävä työterveyshuolto sekä kohdeltava työntekijää oikeudenmukaisesti.

– Työntekijän palkkaaminen on iso askel rahallisesti, erityisesti pienissä yrityksissä. Työntekijän palkan lisäksi tulee sivukulut ja muut epäsuorat kustannukset. Joskus voi käydä niin, että yrittäjä joutuu lykkäämään omaa palkanmaksuaan saadakseen työntekijänsä palkan maksettua.

VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa, että uuden työntekijän on pystyttävä tuomaan lisää liikevaihtoa yritykselle ja tuotava jotain lisäarvoa yrityksen toimintaan, esimerkiksi jokin taito tai vaikka asiakasverkosto, jota yrittäjällä itsellään ei ole.

– Lisää liikevaihtoa syntyy, jos yritys työntekijän ansiosta pystyy tuottamaan merkittävän määrän enemmän tuotteita tai palvelemaan useampia asiakkaita samassa ajassa. Yrityksessä on ennen työntekijän palkkaamista jo oltava töitä riittävästi kahdelle tekijälle, ja murrosvaihe ennen työntekijän palkkaamista voikin olla melkoisen uuvuttavaa yrittäjälle, Nydahl toteaa.

Mitä mietittävä, kun palkkaaminen on mielessä?

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen siksi, että yrittäjä haluaa itselleen lisää vapaa-aikaa, on huono idea eikä varmasti kannata taloudellisesti. Työntekijän aiheuttamat kulut ja tuotot on käytävä tarkkaan läpi. Työntekijän on tuotettava yritykselle enemmän kuin mitä hänestä on kustannuksia.

Montako tuotetta tai palvelua enemmän on realistista myydä, jos yrityksessä on yrittäjän lisäksi myös työntekijä. Tuleeko niistä määristä kassaan riittävästi, jotta palkanmaksu kahdelle onnistuu?

Työntekijän palkkaaminen on pienelle yritykselle tärkeä investointi. Ennen toimeen ryhtymistä on myös mietittävä huolella, millaisille taidoille ja ominaisuuksille yrityksessä olisi tarvetta tai markkinoilla kysyntää. Yrittäjän on muodostettava tarkka kuva siitä, minkälaista henkilöä yritys tarvitsee ja pidettävä tämä kuva mielessä koko rekrytointiprosessin ajan.

Kun työntekijän palkkaaminen on suunnitelmissa, kannattaa ottaa yhteyttä yritysneuvojaan, jonka kanssa voidaan tutustua laskelmiin ja käydä läpi esimerkiksi työntekijän palkkaamiseen soveltuvia tukimuotoja.

Lue lisää:
TE-toimisto: Tukea rekrytointiin

 

Tagit: