Uutiset

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.

Johan WestöTekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.

Projektipäällikkö Johan Westö, Novia myönsi, että tekoälyn määritteleminen on yllättävän vaikeaa, koska termin käyttö on muuttunut aikojen saatossa, mutta pohjimmiltaan kyse on kielimallista:

– Kielimalli ennustaa tai arvaa todennäköisimmän seuraavan sanan. Mitä sanoja tekoäly ehdottaa, riippuu täysin todennäköisyyksistä ja siitä minkälaisilla tekstimassoilla sitä on opetettu. Tekoäly ei kuitenkaan ymmärrä faktoja kuten ihmiset.

Westön mukaan tekoälyä hyödynnettäessä on tärkeää oppia antamaan selkeitä ohjeita ja jatkamaan kysymystä tai tehtävää tarvittaessa.

Christoffer Björkskog

– Tekoäly on hyvä erottelemaan tietoa, vastaamaan kysymyksiin, tekemään käännöksiä, täydentämään ja kirjoittamaan uudelleen lyhentämällä tai tyyliä vaihtamalla. Vähemmän tunnetuista asioista tekoäly voi hallusinoida eli antaa väärää tietoa, mutta mitä enemmän tekoälylle antaa tarpeellista tietoa ja ohjeita, sitä paremmin se onnistuu, Westö kertoo.

Tekoälyä Novialla tutkiva Christoffer Björkskog esitteli lukuisin esimerkein tekoälyn hyödyntämistä arjessa ja muistutti, että se tuo paljon hyvää mukanaan, mutta vaatii myös käyttäjältä vastuullisuutta ja tietoturvan huomioimista.

– Tekoälyn kanssa voi pitää brainstorming -session oikean konseptin löytämiseksi ja saada apua ideointiin, prototyypin luomiseen, koodaamiseen, testaamiseen korjaamiseen ja paranteluun. Käytän googlea nykyään vähemmän ja hyödynnän tekoälyä esimerkiksi koodin tarkistamiseen ja korjaamiseen.

Yliopistonlehtori Minna-Maarit Jaskari Vaasan yliopistosta puolestaan esitteli tekoälyn hyödyntämistä yrityksen viestinnässä ja markkinoinnissa.

Minna-Maarit Jaskari

– Tekoäly on erityisen hyödyllinen sisällöntuotannossa. Siltä saa ideat, tekstit sekä käännökset. Erityisesti verkkosivu-, blogi- ja some-tekstien tuotantoon sekä markkinoinnin systemaattiseen suunnitteluun se voi tuoda paljon uutta. Tekoäly voi auttaa myös löytämään hakukoneoptimointia varten oikeat avainsanat, Jaskari muistuttaa.

Jaskari neuvoo ajattelemaan tekoälyä taaperona, jolle täytyy selittää asiat rauhassa ja yksi asia kerrallaan ja tarkentamaan viestiä, jos vastaus on vääränlainen. Hän myös kannustaa Björkskogin tavoin olemaan ystävällinen ja kohtelias tekoälylle:

– Tekoälyä käyttämällä myös luodaan kieltä ja siksi ystävällinen ja asiallinen kielenkäyttö on tarpeen, koska se opettaa tekoälyä eli käyttämämme kieli vaikuttaa meihin takaisin.

Teemailtapäivän tärkein sanoma yrittäjille oli kannustus kokeilla ja käyttää erilaisia päivän aikana esiteltyjä maksuttomia ja maksullisia tekoälysovelluksia, vaikka oppiminen viekin aikaa. Asiantuntijat painottivat myös, ettei mitään tekoälyn tarjoamaa ratkaisua tai vastausta kannata uskoa nielemättä, ja vastuu käytöstä, mahdollisista virheistä ja niiden aiheuttamista seurauksista on aina käyttäjällä.

 

Tekoäly tarkisti tämän artikkelin kieliasun ja esitti parannusehdotuksia.

 

Tagit: