Uutiset

Kevytyrittäjänäkään ei kannata tehdä virheitä, jotka olisivat vältettävissä

24.1.2020
-

Mitä kevytyrittäjyys oikein tarkoittaa, ja onko se nimestään huolimatta ollenkaan yrittäjyyttä? Kevytyrittäjyydestä on tullut yksi suosittu tapa alkaa yrittäjäksi, sillä se sopii hyvin sivutoimiseen työhön, esimerkiksi palkkatyön tai opiskelun ohella.

yritysneuvoja Antti Alasaari.Mitä kevytyrittäjyys oikein tarkoittaa, ja onko se nimestään huolimatta ollenkaan yrittäjyyttä? Kevytyrittäjyydestä on tullut yksi suosittu tapa alkaa yrittäjäksi, sillä se sopii hyvin sivutoimiseen työhön, esimerkiksi palkkatyön tai opiskelun ohella.

Aika usein kevytyrittäjäksi ryhdytään oman harrastuksen tai intohimon myötä. Kun osaamista kertyy, nousee helposti esiin mahdollisuuksia tienata sillä jotain. On kuitenkin vaikea arvioida, paljonko kysyntää osaamiselle on, ja onko liikeidealla mahdollisuutta tienata niin paljon, että päivätyöstä kannattaisi luopua.

Vaikka ei ajattelekaan ryhtyvänsä ”oikeaksi” yrittäjäksi, kannattaa yrittäjämäistä toimintaa eli kevytyrittäjyyttä harkitsevan kuitenkin käydä keskustelemassa suunnitelmistaan, laskelmistaan ja muista seikoista uusyrityskeskuksessa. Uusyrityskeskuksen neuvojat auttavat taklaamaan mahdollisia haasteita ja valitsemaan erilaisista yritysmuodoista tilanteeseen ja ideaan sopivimman – oli se sitten kevytyrittäjyys, toiminimiyrittäjyys tai osakeyhtiö.

Kevytyrittäjä terminä on hieman monimutkainen, sillä siitä ei ole olemassa mitään tarkkaa määritelmää tai lainsäädäntöä. Kyseessä on yhden laskutuspalvelun toiminnalleen antama markkinointinimi, joka on myöhemmin laajentunut yleissanaksi ja myös muiden vastaavien toimijoiden käyttöön. Pääsääntöisesti kevytyrittäjällä tarkoitetaan yrittäjämäisesti työskentelevää henkilöä, joka lähettää laskut tehdystä työstä valitsemansa laskutuspalvelun kautta. Laskutuspalvelu sopii lähinnä omien palveluiden myymiseen.

Laskutuspalvelun asiakkuus ei automaattisesti tee yrittäjäksi, koska toiminnalle ei tule prosessissa omaa Y-tunnusta. Toisaalta on laskutuspalveluita, joissa toiminnalle tulee Y-tunnus, mutta yritystä ei merkitä kaupparekisteriin. Eli hieman hämmentävä viidakko.

Laskutuspalvelut siis hoitavat yrittäjän puolesta laskutuksen, paperityöt ja työnantajamaksut. Luonnollisesti he haluavat korvauksen työstä, joten tavallisesti laskusta vähennetään 3–5 prosentin palvelumaksu. Lisäksi laskutuspalvelu on yleensä ALV-velvollinen, jolloin mahdollinen etu ALV-vapautuksesta menetetään. On myös tärkeä ymmärtää, etteivät laskutuspalvelut tee hyväntekeväisyyttä, vaan rahoittavat palvelumaksuilla oman liiketoimintansa. Kannattaa tutustua tarkkaan palvelun ehtoihin ja kustannuksiin.

Kevytyrittäjyyttä pidetään helpompana kuin tavallisen yrityksen perustamista, ja paluu tavallisiin päivätöihin tapahtuu sujuvammin. Kevytyrittäjyys on hyvä ponnahduslauta täysipainoiselle yrittäjänuralle, mutta kannattaa jossain vaiheessa kuitenkin palata uusyrityskeskukseen juttelemaan yritysneuvojan kanssa: onko toiminta jo niin laajaa, että yrityksen perustaminen onkin paras vaihtoehto? Vieläkö starttirahan saaminen on mahdollista siirryttäessä kevytyrittäjästä päätoimiseksi yrittäjäksi?

Vaikka kevytyrittäjäksi ryhtyminen on helppoa, ei siihenkään kannata lähteä ilman kunnollisia suunnitelmia, vaan on tiedettävä mitä on tekemässä. Tavoitteena on onnistua ja menestyä, joten kannattaa käyttää asiantuntija-apua hyväkseen, sillä kevytyrittäjänäkään ei kannata tehdä niitä virheitä, jotka olisi helposti vältettävissä.

Tavoitteenamme on elinvoimaiset yritykset, yritysmuodosta tai yritysmuodon puutteesta riippumatta. Jokaisen idea, tavoitteet, haaveet ja tilanteet ovat erilaisia. Varaa perustamisneuvontaamme aika, niin mietitään juuri sinulle parhaat ratkaisut.

Antti Alasaari
yritysneuvoja
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia

Kolumni on julkaistu aiemmin Vaasa Insiderissä 23.1.2020

Tagit: