Hyvin laadittu suunnitelma parantaa mahdollisuuksia saada starttirahaa
Yrittäjäksi ryhtyminen ei oikeastaan ollut koskaan ollut vöyriläisen Annelie Svensin suunnitelmissa. Kohtalo päätti kuitenkin toisin, ja nyt hän on kolmen vuoden ajan pyörittänyt kampaamo ja kauneushoitola Beauty Officea eikä ole vielä ehtinyt edes 30 vuotta täyttää.
Vöyriläisellä Annelie Svensillä on media-assistentin tausta, mutta hän vaihtoi alaa ja ryhtyi parturi-kampaamoyrittäjäksi kolme vuotta sitten. Hänen yrityksensä Beauty Office sijaitsee Vöyrin yrityskeskuksessa.
Yrittäjäksi ryhtyminen ei oikeastaan ollut koskaan ollut vöyriläisen Annelie Svensin suunnitelmissa. Kohtalo päätti kuitenkin toisin, ja nyt hän on kolmen vuoden ajan pyörittänyt kampaamo ja kauneushoitola Beauty Officea eikä ole vielä ehtinyt edes 30 vuotta täyttää.
Kauneusala on kiinnostanut häntä aina, mutta koska hän ei halunnut valita samaa koulutusalaa kuin ”kaikki muutkin”, valitsi Annelie media-alan. Nykyään hän voikin todeta hyötyvänsä myös siitä koulutuksesta. Hän on myös tyytyväinen, ettei ollut enää kovin nuori vaihtaessaan alaa ja ryhtyessään yrittäjäksi.
– Kouluttauduin aikuisopiskelijana kahdessa ja puolessa vuodessa parturi-kampaajaksi ja tarkoituksena oli mennä toiselle töihin. Työpaikkaa ei kuitenkaan löytynyt, mutta sen sijaan löytyi vapaa liiketila täältä Vöyrin yrityskeskuksesta, Annelie kertoo.
Yritys käyttää toiminnassaan ja myy kuluttajille pääosin vain ympäristöystävällisiä tuotteita.
Selvittääkseen mahdollisuudet starttirahaan ja saadakseen apua kunnollisen liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, hän kääntyi Startian ja yritysneuvoja Olav Nylundin puoleen. Kun hakee TE-toimistolta starttirahaa, tarvitaan aina liiketoimintasuunnitelma. Suunnitelmassa kuvaillaan liikeidea ja edellytykset kannattavaan toimintaan.
– Neuvoni on, että aina pitää ensin ottaa meihin uusyrityskeskus Startiassa yhteyttä, sen jälkeen pääsee laatimaan suunnitelmaa. Kun olemme tarkistaneet, että suunnitelma täyttää vaatimukset, jätetään starttirahahakemus TE-toimistolle. Sen jälkeen on odotettava TE-toimiston päätöstä ennen toiminnan aloittamista, Nylund selvittää.
– Täytyy kuitenkin huomauttaa, että erityisesti haja-asutusalueella voi olla vaikeampaa saada starttirahaa toiminnalle, josta on jo runsas tarjonta alueella, hän lisää.
Annelie halusi tehdä kaiken oikein ja vakaasti harkiten. Hänelle on ollut suurta hyötyä media-assistentin taustasta, sillä hän osaa itse luoda ammattitaitoiset markkinointimateriaalit yritykselleen.
Annelie tarjoaa myös manikyyrejä, eli kevään juhliin saa sekä kampauksen että kynnet kuntoon.
Aikaisemman työkokemuksensa ansiosta Annelie tiesi, että hän haluaa keskittyä ympäristöystävällisiin tuotteisiin. Parturi-kampaajapalveluiden ja tuotemyynnin lisäksi hän tekee myös manikyyrejä.
Työpisteen sijainti samassa kiinteistössä muiden yrittäjien kanssa Vöyrin yrityskeskuksessa on Annelien mielestä selkeä etu.
– Yhdessä jalkahoitolayrittäjän kanssa tapaamme järjestää yhteisiä kampanjoita ja jaamme myös sosiaalitilat.
Kuluneen kolmen vuoden aikana Annelie on koonnut oman vakioasiakkaiden piirin, mutta arvostaa myös uusia asiakkaita ja uusiin ihmisiin tutustumista.
Kevättalvi on useimmille parturi-kampaajille vuoden hiljaisinta aikaa, ja näin on myös Anneliellä, eikä tämän jutun kirjoittamishetkellä vallitseva poikkeuksellinen jakso siksi näy vielä kovin paljoa hänen toiminnassaan.
– Pidän kampaamon auki kuten tavallisestikin, ja kaikki tietävät mitkä linjaukset ja suositukset ovat voimassa.
Aivan kuten muutkin yrittäjät, hän toivoo, että tilanne rauhoittuu kevään edetessä, ja että kevät tuo mukanaan kaikki ne kampaajien kalenterit täyttävät kevään ja kesän juhlat.
Vaikka Vöyrillä toimii jo useampia parturi-kampaajia, myönnettiin Annelielle kuitenkin starttiraha, pitkälti sen ansiosta, että hän eteni prosessissa alusta lähtien oikeassa järjestyksessä.
Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand ja Beauty Office
Suomennos: VASEK