Uutiset

Herttainen mummonmökki luonnon keskellä

1.7.2015
-

Alun perin Camilla Ostbergin ei ollut tarkoitus ryhtyä matkailuyrittäjäksi, vaan löytää vanha mummonmökki, jonne saisi näytille vintissä jopa pari sataa vuotta varastoidut suvun perintöesineet.

Nakuma 800pxMökki sijaitsee aivan Söderfjärdenin meteoriittikraatterin reunassa.

Alun perin Camilla Ostbergin ei ollut tarkoitus ryhtyä matkailuyrittäjäksi, vaan löytää vanha mummonmökki, jonne saisi näytille vintissä jopa pari sataa vuotta varastoidut suvun perintöesineet. Omaksi ”pihajalokiveksi” suunnitellusta mökistä tuli kuitenkin vuokramökki ja Ostbergin perintömaatila sai sivuelinkeinon, Söderfjärden B&B:n.

Camilla Ostberg asuu yhdessä miehensä Peter Orren, koiran ja kahden hevosen kanssa sukunsa vanhaa maatilaa Sulvan Söderfjärdenissä. Ostberg ja Orre käyvät molemmat päivätöissä, suurin osa tilan pelloista on vuokrattu muille viljelijöille ja vain muutama hehtaari on jätetty omien hevosten laidunkäyttöön.

Tila sijaitsee aivan Söderfjärdenin meteoriittikraatterin reunalla. Siitä on hyvät näkymät Söderfjärdenin peltoaukealle, joka on suurten muuttolintujen, etenkin kurkien, suosittu levähdys- ja ruokailualue. Alavan peltoaukean ympärillä on mäkistä metsämaastoa, jossa risteilee metsäteitä ja -polkuja, jotka sopivat luonnossa liikkumiseen niin kävellen, pyöräillen kuin ratsastaen.

– Söderfjärden B&B sopiikin mainiosti esimerkiksi lintujen kevät- tai syysmuuttoa seuraavien lintuharrastajien tai vaikka maastopyöräilyn harrastajien yöpymispaikaksi. Myös ratsastajat ovat tervetulleita meille vaikka oman hevosensa kanssa, sillä tallista löytyy tilaa muillekin kuin omille hevosillemme ja ratsastusmaastot ovat upeat, Ostberg kertoo.

Haastava jälleenrakentaminen

Mokki sisalta 800pxSöderfjärden B&B on pieteetillä kunnostettu ja sisustettu mökki, jossa on kuitenkin nykyajan mukavuudet.

Reilut pari vuotta sitten vanhasta rakennusperinteestä kiinnostunut Ostberg etsi pientä mummonmökkiä, jonka voisi sisustaa suvun vanhoilla esineillä. Ilmoituksen perusteella Sulvalta löytyi valmiiksi purettu 35-neliöinen mökki, jonka numeroidut hirret olivat olleet pressun alla säilössä jo usean vuoden ajan. Valitettavasti osa hirsien numeroista oli kulunut pois, joten mökin kokoaminen ei ollut niin helppoa kuin Ostberg toivoi.

– Ilman naapurissa tyttärensä luona kesälomalla ollutta miestä olisin varmaan ottanut moottorisahan esille ja pilkkonut koko mökin liiteriin polttopuiksi. Naapurin mies jaksoi pitkäjänteisesti tutkia vuosikausia sitten mökistä otettua valokuvaa ja selvittää oksankohtien avulla kunkin hirren paikan, Ostberg naurahtaa.

Naapurin kesävieraan lisäksi Stundarsissa sijaitsevan korjausrakentamiskeskuksen intendentti Peter Båsk oli suureksi avuksi sekä mökin rakentamisessa että sen sisustamisessa.

Nykyaikainen keittiönurkkaus saatiin mahtumaan tupaan, mutta suihku ja vessa rakennettiin mökin viereen erilliseen rakennukseen. Mökin pihapiiriin kuuluu myös oma tynnyrisauna, jota mökin asukkaat voivat käyttää mielin määrin.

Matkailuyrittäjäksi puolivahingossa

Camilla Ostberg 400pxCamilla Ostberg iloitsee, kun taustalla näkyvä mökki on viimein käyttökunnossa.
Rakennusvaiheessa usko mökin valmistumiseen meinasi loppua.

Ostberg ja Orre ryhtyivät rakentamaan ja sisustamaan mökkiä henkilökohtaiseksi museoksi, jossain suunnitteluvaiheessa sitä päätettiin käyttää vierasmajana kyläilemään saapuville kavereille, ja lopulta mökistä tuli myös vuokramökki. Ensimmäiset ulkopuoliset vuokralaiset majoittuivat mökkiin juhannuksen jälkeisenä suviseuraviikonloppuna. Vaikka mökkiä ei ole markkinoitu muuten kuin Söderfjärden B&B:n Facebook -sivujen ja Visit Vaasa -sivujen kautta, mökki on herättänyt kiinnostusta.

VASEKin Peter Källberg on sparrannut mökin vuokraustoiminnan aloittamiseen liittyvissä asioissa sekä keskustellut Ostbergin kanssa yritystoiminnan aloittamisesta. Ainakin aluksi mökin vuokraustoimi hoituu kuolinpesälle kuuluvan maatilan sivuelinkeinona, mutta sukupolvenvaihdoksen jälkeen voi olla aika miettiä asiaa uudelleen.

– Söderfjärden B&B on meille ennen kaikkea rakas harrastus, jota hoidamme oman työmme ohessa. Haluamme kuitenkin, että toiminta täyttää majoittujien vaatimukset, Ostberg toteaa.

 

Teksti: Johanna Haveri
Kuvat: Camilla Ostberg, Johanna Haveri