Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Ulrica Taylor Karperöstä perusti Ecogai Ab -yrityksen voidakseen panostaa enemmän suureen intohimoonsa eli viljelyyn. Hän vetää nyt ensimmäistä vuotta Market Gardening -konseptin mukaista projektiviljelyä Veikkaalassa.
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Karperössä asuva ja arkisin Mustasaaren kunnalla pedagogisena suunnittelijana toimiva Ulrica Taylor on saanut viljelykiinnostuksensa äidinmaidossa. Lapsuudenkodissa kasvatettiin kaikenlaisia vihanneksia, ja siellä luotiin perusta viljelyn ilolle, joka vain kasvaa.
– Kesäisin äitini antoi minulle ja sisarelleni pitkät listat tehtävistä, joita hoitaisimme puutarhassa sillä aikaa, kun hän oli töissä, Ulrica muistelee nauraen.
Suuremmin kiinnostus heräsi kuitenkin vasta sitten, kun hän itse sai perheen, oman tontin ja omakotitalon.
– Kotona olen viljellyt 20 vuotta, mutta yrittäjä minusta tuli melko äskettäin. Kaikki alkoi, kun Itäisen Mustasaaren Jokikylät ry (Älvbyarnas Byaförening) otti minuun yhteyttä liittyen heidän projektiinsa, joka keskittyi ruokaan, kestävään viljelyyn ja paikalliseen yhteisöön, Ulrica selittää.
Yhdistyksen aloitteesta Ulrica pyörittää nyt omaa, kestävää vihannesviljelystä Veikkaalassa, jossa hänellä on käytössään Mustasaaren kunnalta vuokrattu hehtaarin suuruinen maa-ala.
– Viljelyprojekti tapahtuu Market Gardening -mallin mukaisesti, mikä tarkoittaa, että kasvatan pienimuotoisesti ja käsittelemällä maaperää mahdollisimman vähän. Koneita ei käytetä. Sato myydään paikallisiin ravintoloihin, Reko-rinkien kautta ja suoramyynnin kautta kuluttajille sekä myös kioskin kautta täällä Veikkaalassa, Ulrica jatkaa.
Ulrican palstalla kasvoi tänä vuonna avomaankurkkuja, herneitä ja papuja, auringonkukkaa, perunaa, krassia ja maustesamettikukkia, laventelia, purasruohoa, fenkolia ja muita herkkuja, joita myydään muun muassa paikallisiin ravintoloihin, jotka arvostavat lähi- ja luomuruokaa. Jopa auringonkukista Ulricalla on tilauksia, samoin kuin monista muistakin hänen kasvattamistaan tuotteista.
Pääasiallisena tavoitteena on herätellä viljelykiinnostusta yleisön keskuudessa, rakentaa yhteisöä ja saada aikaan kylälle kokoontumispaikka. Ajatuksena on, että viljelyyn kutsuttaisiin jatkossa myös muita mukaan.
– Tuotteet eivät ole itse pointti vaan konsepti, hän lisää.
Projektiviljelyn toteuttamiseksi ainoa oikea ratkaisu oli perustaa oma yritys, joten hän kääntyi Startian ja yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundarsin puoleen.
– Minähän en saa työstä palkkaa, vaan ainoat tulot tulevat myynnistä, ja siksi minun tapauksessani kannattavinta oli perustaa osakeyhtiö. Startiasta sain sekä hyviä neuvoja että konkreettista apua kaikkeen, mitä yritystä perustaessa pitäisi tehdä. Tuntuu todella luksukselta päästä tällaisten palveluiden pariin täysin maksutta, Ulrica sanoo.
Laventeli, jonka Ulrica kasvatti itse siemenistä.
– Ulrica oli hyvin valmistautunut ja hänellä oli vankka tietämys alasta, mikä helpotti etenemistä, toteaa puolestaan Räihä-Pundars. Osakeyhtiö – huolimatta siitä, että se on hieman raskaampi vaihtoehto kuin toiminimi – oli parempi vaihtoehto, sillä Ulrica sijoittaa mielellään tulot uudelleen, koska hänen ei tarvitse nostaa palkkaa yrityksestä.
Liiketoiminta on vielä lapsenkengissään, ja sitä on tarkoitus kehittää tulevaisuudessa paljon.
– Aloitin varsinaisen viljelyn melko myöhään tänä vuonna ja olen hämmästynyt siitä, kuinka hyvän sadon ehdin siitä huolimatta saada. Sää on ollut suotuisa ja minulla on ollut hyvää apua sekä paikallisilta yrittäjiltä että kunnan puolelta, toteaa yhteistyötä muiden paikallisten yrittäjien kanssa arvostava Ulrica.
Talven aikana suunnitellaan seuraavaa sesonkia ja työ erilaisten ostajien kanssa jatkuu.
– Minulla on jo tilauksia eri ravintoloista, esimerkiksi krassista, maustesamettikukista ja muista gourmet-ruoanlaitossa käytettävistä kasveista, mutta toivon voivani luoda kumppanuuksia myös kunnan koulujen ja päiväkotien kanssa. Tästä näkökulmasta projektiviljelyä voidaan käyttää muun muassa opetustarkoituksiin.
Krassia ja maustesamettikukkaa käytetään ruoanlaitossa ja koristeena paikallisissa gourmet-ravintoloissa.
Kasvihuone on myös suunnitelmissa.
– Olen erittäin utelias ja haluan testata uusia lajikkeita koko ajan – vaikka kukaan ei ehkä halua ostaa niitä, hymyilee Ulrica, joka on nyt pienentänyt työaikaansa hoitaakseen enemmän viljelyitään ja yritystään.
Hän luottaa siihen, että kaikki on tehty oikein heti alusta alkaen, ja tietää, että hän voi ottaa myös jatkossa yhteyttä yritysneuvojaansa Startiassa, kun uusia kysymyksiä ilmenee.
Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK