Uutiset

GigaVaasa-työ on ollut maratonin sijaan ultramaraton

GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.

IMG 9620edit

GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.

Hankkeen tavoitteena on houkutella yrityksiä osaksi GigaVaasa-konseptia ja sen infrastruktuurikonseptilla turvata yritysten kilpailukyky pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi kehitetään alueen sisälogistiikkaa, löydetään teollisuusinfran synergiaedut sekä selvitetään teollisuuden osaajien tarpeet ja tuetaan oppilaitoksia valmistautumisessa eri osaajien koulutusten kehittämiseen.

– Erityisesti olemme pyrkineet avaamaan ekosysteemin rakennetta ja lisäämään asiakkaiden ymmärrystä siitä, mitä hyötyjä infraan liittyminen tuo. Esimerkiksi tehtaan tuottama hukkalämpö tuo suoraa tuloa yritykselle, kun sen siirto kaukolämpöön kompensoidaan. Luonnollisesti ensiksi pitää selittää asiakkaille, mitä kaukolämpö tarkoittaa, sillä monessa maassa se on tuntematon käsite, Kuokkanen kertoo.

Kuokkasen mukaan GigaVaasa-työssä yllättävintä on ollut matkan pituus:

– En kuvitellutkaan, että kyse on pikamatkasta. Arvelin, että tämä on kuin maraton, mutta kyllä se ultramaratonilta on tuntunut, tänä vuonna neljä puolimaratonia juossut Kuokkanen toteaa ja jatkaa:

– Kyse on valtavan laajasta kokonaisuudesta eikä maailman politiikan käänteitä voi ennustaa vaan pelikenttä elää jatkuvasti. Parasta tässä työssä on kuitenkin ollut se, että saa läheltä nähdä miten asiat alkavat mennä oikeaan suuntaan. Se antaa työhön lisää sinnikkyyttä ja voimavaroja.

Kuokkanen näkee, että viiden vuoden kuluttua – kun hän on tehnyt töitä GigaVaasan parissa 10 vuotta, ensimmäiset tuotantoprosessit ovat jo käynnissä, ja alue kehittyy ja laajenee.

– Työssä on ollut koko ajan yhteinen päämäärä, ja koko EnergyVaasa-klusteria koskevan yhteishenki on tullut selvästi ilmi, hän päättää.

Mukana mahdollistamassa uuden teollisuusalan syntyä Suomeen

TomasHayry TommiAnttonen

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry vetää GigaVaasa-tiimiä ja toimii myös valtakunnallisen Innovoivat kaupungit ja yhteisöt -verkoston ohjausryhmän varapuheenjohtajana.

– On hienoa ollut nähdä käytännön tasolla, miten työ etenee ja samalla lisätä tietoisuutta siitä, mitä erilaisia mahdollisuuksia GigaVaasa-alue meille koko Vaasan seudulla tuo. Henkilökohtaisesti GigaVaasa työ on tarjonnut todella mielenkiitoisen tilaisuuden olla mukana mahdollistamassa uuden teollisuusalan syntyä Suomeen, Häyry toteaa.

Eniten Häyryä on työssä yllättänyt, kuinka isosti akkutoimiala on kehittynyt viimeisten vuosien aikana.

– Samalla on ollut mielenkiintoista nähdä kuinka vastuullisuusasiat ovat saaneet todella suuren merkityksen yritysten valinnoissa.

IMG 9073riitta

– Hanke edellyttää viestintää, sekä paikallisesti että kansallisesti, ja tietoisuus GigaVaasa-alueesta on lisääntynyt esimerkiksi seudun asukkaiden parissa. Asiakkaamme arvostavat tätä keskusteluyhteyttä suuresti, koska näin he saavat arvokasta tietoa seudusta, jonne ovat sijoittumassa, VASEKin kehitysjohtaja Riitta Björkenheim – GigaVaasa-tiimin jäsen hänkin – kommentoi.

– Myös seudulla jo sijaitsevat ja tänne sijoittumista suunnittelevat yritykset hyötyvät hankkeen parissa tehtävästä viestinnästä ja järjestetyistä tapahtumista, kohtaamisista suoraan asiakkaiden kanssa, Björkenheim lisää.

 

Mikä ekosysteemisopimus?

  • Ekosysteemi on yhteistyömalli, joka tuo yhteen yritykset, korkeakoulut, tutkimuslaitokset, rahoittajat ja muut TKI-toiminnan sidosryhmät vauhdittamaan innovaatioita, uutta liiketoimintaa ja uusia ratkaisuja asukkaiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Se tarjoaa esimerkiksi ainutlaatuisia pilotointi- ja testiympäristöjä tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen.
  • Ekosysteemisopimuksen tarkoituksena on myös saada alueelle lisää EU-rahaa erilaisiin kehityshankkeisiin ja investointeihin.
  • Sopimus koskee vuosia 2021–2027
  • Ekosysteemisopimukset mahdollistavat kaupunkien ja valtion aiempaa tiiviimmän yhteistyön tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden tukemiseksi.
  • Vaasassa strategisina kumppaneina Vaasan kaupungin, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja Teknologiakeskus Merinovan lisäksi ovat Pohjanmaan liitto, Team Finland -verkosto sekä seudun korkeakoulut ja elinkeinoelämä.
  • Lue myös: Aluekehittäminen ja kaupunkipolitiikka 

 

Tagit: