FysioX -yrittäjiä yhdistävät yhteiset arvot ja visiot – Konkreettinen asiakaspolku menestyskonseptin
Yhteiset arvot ja halu luoda itse oma unelmatyöpaikkansa toivat yhteen yrittäjäkollegat Sannamari Ulvisen ja Satu Latvalan kolme vuotta sitten. He olivat työskennelleet fysioterapeutteina ja ryhmäliikunnanohjaajina samassa työpaikassa usean vuoden ajan, ja kun uudelleenjärjestelyt tulivat siellä ajankohtaisiksi, oli aika kypsä oman yrityksen perustamiselle.
Satu Latvala ja Sannamari Ulvinen ovat pyörittäneet yhteistä yritystään FysioX:ää Tervajoella vuodesta 2017 lähtien.
Yhteiset arvot ja halu luoda itse oma unelmatyöpaikkansa toivat yhteen yrittäjäkollegat Sannamari Ulvisen ja Satu Latvalan kolme vuotta sitten. He olivat työskennelleet fysioterapeutteina ja ryhmäliikunnanohjaajina samassa työpaikassa usean vuoden ajan, ja kun uudelleenjärjestelyt tulivat siellä ajankohtaisiksi, oli aika kypsä oman yrityksen perustamiselle.
FysioX:än perustamisen jälkeisinä kolmena vuotena on ehtinyt tapahtua paljon. Sannamari ja Satu, molemmat 31, ovat fysioterapeutteja, mutta myös kouluttautuneet personal trainereiksi – Satu myös liikuntaneuvojaksi. Heillä on selkeä visio yrityksestään. VASEK on ollut mukana prosessissa alusta alkaen, ja yhteistyö jatkuu edelleen – kehityssuunnitelmat ovat valmiina tulevaisuutta varten.
– Avasimme FysioX:än vuonna 2017. Aluksi valikoimassa oli erilaisia fysioterapiapalveluita ja muutamia viikoittaisia ryhmäliikuntatunteja. Meillä itsellämme on edelleen omat yrityksemme yksilöasiakastyötä varten, mutta perustimme lisäksi yhteisen yrityksen vuonna 2018 syksyllä kuntosalia sekä laajentuvia liikuntapalveluita varten. Tästä yrityksestä tuli osakeyhtiö.
Satu (kuvassa) ja Sannamari toimivat sekä personal trainereina että liikunnanohjaajina sekä tarjoavat omia fysioterapiapalvelujaan saman katon alla muun tiimin mukana.
He työllistävät itsensä lisäksi yhden fysioterapeutin sekä yhden urheiluhierojan, jotka kuitenkin toimivat myöskin itsenäisinä sopimusyrittäjinä. Näiden lisäksi he työllistävät yhden osa-aikaisen ryhmäliikunnan ohjaajan sekä yhden asiakaspalvelutyöntekijän. Kun ensimmäistä työntekijää palkattiin, oli VASEK mukana auttamassa.
– Haluamme tarjota ihmisläheistä ja asiantuntevaa palvelua, samalla kun me itse saamme työskennellä sen parissa, mitä arvostamme ja rakastamme eniten. Mahdollisuus työllistää myös muita oman henkisiä ihmisiä tekee kaikesta vielä parempaa, kollegat pohtivat.
Liiketoimintaa laajennettiin vuoden 2019 alussa omalla kuntosalilla ja kolminkertaistamalla ohjattujen ryhmäliikuntatuntien tuntimäärä sekä personal training-palveluiden mukaan ottamisella. Uuden liiketoimintasuunnitelman ja budjetin laatimisprosessissa VASEK oli jälleen mukana.
– Antti Alasaarelta olemme aina saaneet nopeasti konkreettisia vastauksia kysymyksiimme. Saimme myös neuvoja rahoituksen takauksen ratkaisemiseen Finnveran kautta kuntosalilaajennusta varten, ja VASEKin avulla pystyimme tänä keväänä toteuttamaan myös digitaalisen kehityshankkeen. Sen ansiosta pystyimme reagoimaan nopeasti pandemian seurauksena tapahtuneisiin muutoksiin ja aloittamaan ohjattujen tuntien tarjoamisen etänä. Järjestelmä toimi hyvin, ja kun toinen aalto nyt syksyllä tuli, olimme hyvin valmistautuneita ja meillä on nyt hyvä pohja tällaisten palveluiden osalta, Sannamari kertoo.
Hoitopuolella toiminta pystyi jatkumaan suhteellisen normaalisti, koska yli 90 prosenttia heidän asiakkaistaan on työikäisiä, jotka eivät kuulu mihinkään riskiryhmään.
– Sen ansiosta henkilökunta pystyi jatkamaan työskentelyä lähes normaalisti päiväsaikaan, ja pystyimmekin tarjoamaan myös yhdelle uudelle fysioterapeutille töitä kesän alussa.
Ryhmätunnit ovat suosittuja, ja niiden määrä kasvoikin voimakkaasti vuonna 2019. Kun pandemia tuli, siirryttiin digitaaliseen järjestelmään pitämään etäharjoituksia, mikä olikin erittäin suosittua.
Yritysneuvoja Antti Alasaari on vaikuttunut Sannamarin ja Satun positiivisuudesta sekä heidän kunnianhimostaan.
– Heidän tarmonsa ja halukkuutensa kasvattaa ja kehittää toimintaansa on ihailtavaa, ja fysioterapialla on tärkeä tehtävä nyky-yhteiskunnassa — osittain tukemassa ihmisten arkea ja motivoivana tekijänä liikunnan suhteen, hän toteaa.
Nämä kaksi yrittäjää ovat nyt seuraavassa vaiheessa — he tarvitsevat lisätilaa liiketoiminnan kehittämiseksi edelleen, ja suunnitelmissa se on vuoden tai viimeistään parin sisällä riippuen pandemiatilanteesta.
– Tervajoki on todella hyvä paikka toiminnallemme, ja visiomme on kirkas. Meillä on selkeä asiakaspolku, jossa pyrimme tavoittamaan – usein fysioterapian avulla – ihmisiä, jotka eivät ole aiemmin olleet fyysisesti aktiivisia, ja tavoitteenamme on auttaa heitä löytämään uusi, aktiivinen ja kestävä elämäntapa.
Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand ja Johanna Puska
Suomennos: VASEK