Uutiset

FInZEB-hanke määrittelee lähes nollaenergiarakennuksen kansallisella tasolla

14.4.2015
-

FInZEB-hankkeen loppuraportti ja siihen sisältyvät ehdotukset nZEB-E-luvuiksi rakennustyypeittäin ovat valmistuneet. Ne on luovutettu ympäristöministeriölle pohjatiedoksi tulevalle lähes nollaenergiarakennuksia käsittelevälle säädösvalmistelulle.

FInZEB-hankkeen loppuraportti ja siihen sisältyvät ehdotukset nZEB-E-luvuiksi rakennustyypeittäin ovat valmistuneet. Ne on luovutettu ympäristöministeriölle pohjatiedoksi tulevalle lähes nollaenergiarakennuksia käsittelevälle säädösvalmistelulle.

Rakennusteollisuus RT ry:n, Talotekniikkateollisuus ry:n ja ympäristöministeriön toteuttaman FInZEB-hankkeen tavoitteena oli luoda pohja kansalliselle tulkinnalle rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) lähes nollaenergiarakennuksia koskeviin määritelmiin.

FInZEB-hankkeessa määriteltiin ehdotus ominaisuuksista, jotka lähes nollaenergiarakennuksen tulee täyttää. Joidenkin vaatimusten toteutuminen on osoitettava rakennuslupaa haettaessa ja loppujen vaatimusten on täytyttävä käyttöönottotarkastukseen mennessä.

Lähes nollaenergiarakennuksen vaatimustarkastelun vaiheet:

  1. Rakennuksen lämpöhäviö
  2. Rakennuksen sähköteho
  3. Kokonaisenergiankulutus, nzeb-E-luku
  4. Muut vaatimukset (esim. asuinrakennusten kesäajan sisälämpötilatarkastelut)

 

Energiasimulointien ja elinkaarikustannustarkastelujen avulla määriteltiin eri rakennustyypeille ehdotukset nZEB-E-lukutasoista ja ratkaisuista, joilla näihin voidaan päästä. FInZEB-hankkeessa tarkasteltiin seitsemää liike-, toimisto- ja palvelurakennustyyppiä, asuinkerrostaloja ja erikokoisia pientaloja.

Laskentatarkastelujen perusteella kiteytyi asiantuntijoiden näkemys eri rakennustyyppien nZEB-E-lukutasosta, joka on saavutettavissa realistisilla teknisillä ratkaisuilla ja järkevillä kustannuksilla.

FInZEB 1

FInZEB-hankkeessa linjattiin, mikä on rakennusten energiatehokkuusdirektiivin mukaista ”lähellä tuotettua” uusiutuvaa energiaa sekä päätettiin esittää kohteessa tuotetun uusiutuvan energian ulosmyynnin huomioimista, mikä ei ole mahdollista nykyisin voimassa olevin laskentasäännöin.

taserajaehdotus

Ehdotetut nZEB-E-lukutasot eivät edellytä rakenteiden U-arvojen parantamista nykyisestä määräystasosta. Rakenteiden rakennusfysikaaliset ominaisuudet siis eivät tule muuttumaan, joten tähän liittyviä tarkasteluja ei hankkeessa toteutettu.

Rakentamismääräysten tulevat muutokset linjataan ja valmistellaan ympäristöministeriössä siten, että säädökset yritetään saada lausuntovaiheeseen vuoden 2016 alussa. Voimaan säädökset tulevat näillä näkymin vuoden 2017 alussa ja sovellettaviksi aikaisintaan vuoden 2018 alusta (uudet rakennusluvat).

FInZEB-nettisivuille (www.finzeb.fi) on koottu hankkeessa tuotettua materiaalia ja tavoitteena on ollut mm. laskentatarkastelujen läpinäkyvyys. Loppuraportti liitteineen sekä hankkeessa laaditut 10 taustaraporttia on julkaistu hankkeen sivuilla.

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-MobilePhone-Email-MemberPhoto]
 

Kestv-rakentaminen-logobanneri-suomeksiwww.jpg