Uutiset

Finnveralta apua rahoitukseen yrityksen eri vaiheissa

19.6.2019
-

Rahoitus ja sen tarve ovat asioita, jotka yhdistävät kaikkia yrittäjiä. Onkin tärkeää olla tietoinen kaikista mahdollisuuksista, joita yrittäjällä on rahoituksen saamiseksi. Lainan saaminen pankista ei ole ainoa ratkaisu, sillä rahoituksen voi hakea myös Finnveralta.

Finnvera

Rahoitus ja sen tarve ovat asioita, jotka yhdistävät kaikkia yrittäjiä. Onkin tärkeää olla tietoinen kaikista mahdollisuuksista, joita yrittäjällä on rahoituksen saamiseksi. Lainan saaminen pankista ei ole ainoa ratkaisu, sillä rahoituksen voi hakea myös Finnveralta. Finnveran Pohjanmaan aluepäällikkö John Erickson kävi kertomassa VASEKin ja Startian väelle yrittäjille tarjottavista rahoituspalveluista. Yritysneuvojat ovat jo vuosien ajan ohjanneet uusyrittäjä- ja yrittäjäasiakkaitaan Finnveran palvelujen ääreen, auttaneet hakemuksissa ja arvioineet liiketoimintasuunnitelmia, joita tarvitaan muun muassa lainanhaun yhteydessä.

Finnvera on valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, jonka tarkoituksena on tarjota rahoitusta yritystoiminnan alkuun saamiseksi, kasvamiseksi sekä viennin riskeiltä suojautumiseksi. Finnveran valikoimaan kuuluu useita erilaisiin rahoitustarpeisiin räätälöityjä rahoitusmalleja. Nyt yrittäjät voivat hakea rahoitusta myös uudistuneista alkutakauksesta, pk-yrityksille suunnatusta takausmallista sekä kansainvälistymiseen ja vientiin erikoistuneesta palvelumallista.

Alkutakaus aloittaville yrityksille

Uudistetun alkutakauksen tarkoituksena on olla nopea palvelumalli aloittavien yritysten rahoittamiseen. Luottopäätöksen voi saada jopa kolmessa arkipäivässä hakemuksen jättämisen jälkeen. Takaus sopii täydellisesti yrityksille, joilla on tarvetta esimerkiksi käynnistämisinvestoinneille toiminnan alkutaipaleella. Yrityksen perustamisesta ei saa kuitenkaan olla kulunut kauempaa kuin kolme vuotta.

Alkutakauksen mukaista lainaa hakevan yrityksen tulee olla henkilöyhtiö tai muu Suomeen rekisteröity yhtiö. Osuuskunnille lainaa ei kuitenkaan voida myöntää. Lainan hakijan tulee olla Suomen kansalainen tai hänellä tulee olla oleskelulupa-asiat kunnossa. Lainaa ei myönnetä hankkeisiin, joissa sillä esimerkiksi rahoitetaan vientiä, sillä vientiä varten on olemassa omat palvelumallinsa.

Lainaa kasvuun tai kansainvälistymiseen suuntautuneille yrityksille

John EricksonFinnveran takaus pk-yrityksille on uusi ratkaisu kasvuun suuntautuneiden yritysten mikrorahoitukseen. Sen tavoitteena on olla yksinkertainen, helppo ja nopea ratkaisu yrityksen pienempiin rahoitustarpeisiin.

– Takaus ei vaadi yritykseltä minkäänlaisia lainanvakuuksia, jolloin yritys voi käyttää omia olemassa oleviaan takuita esimerkiksi myöhempiin rahoitustarpeisiin. Pk-yritysten takaus on aina 80 % pankin myöntämästä joukkolainasta ja lainan määrä on 10 000–120 000 euroa, Erickson kertoo.

Takaus sopii pk-yrityksille, jotka pyrkivät kasvuun ja joilla on edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle. Se ei kuitenkaan sovellu aloittaville yrityksille, sillä takausta hakevan yrityksen on oltava ollut kaupparekisterissä yli kolme vuotta.

Kuten alkutakauksessa, ei myöskään Finnvera-takaus sovellu viennin rahoittamiseen. Tätä varten on olemassa erillinen viennin rahoitusmalli, jonka avulla on turvallista panostaa yrityksen kansainvälistymiseen. Takauspäätökseen vaikuttavat aina kohdemaan maakohtaiset riskit.

Saadakseen minkä tahansa lainan tai lainan takauksen Finnveralta, on yrityksen ja yrityksen vastuuhenkilöiden oltava luottokelpoisia.

– Finnvera jakaa riskin pankin kanssa, joten luottokelpoisuus tarkistetaan aina. Tiettyjä aloja ei voida rahoittaa, esimerkiksi maataloutta. Kovin kilpailuilla aloilla rahoituspäätöstä voidaan pohtia kauemmin. Mutta ota yhteyttä, niin selvitetään, miten voisimme tukea yritystoimintaasi. Kannattaa myös laatia huolellisesti liiketoimintasuunnitelma vaikka VASEKin ja Startian neuvojien avulla. He myös ohjaavat eteenpäin hyödyntämään Finnveran palveluja, Erickson päättää.

Alkutakaus:
  • Yrityksen rekisteröinnistä saa olla kulunut enintään 3 vuotta
  • Finnveran takauksen osuus pankin lainasta on 80 %
  • Takauksen summa vähintään 10 000 e ja enintään 80 000 e
  • Yrittäjän henkilökohtainen vastatakaus on 25 % Finnveran takaukselle
Pk-takaus:
  • Yrityksen ikä yli 3 vuotta (lasketaan rekisteröintipäivästä)
  • Ehtona kasvun tavoittelu
  • Takauksen osuus pankin lainasta on 80 %
  • Takauksen summa vähintään 10 000 e ja enintään 120 000 e
  • Yrittäjältä ei vaadita vastatakausta
Tagit: