Uutiset

Energy Spin kokosi innovaatiot, startup-yritykset ja investoijat

20.3.2015
-

Vaasa EnergyWeekin Energy Spin täytti Vaasan ammattikorkeakoulun juhlasalin torstaina 19.3. Tapahtuma toi yhteen lahjakkaat energia-alan startup-yritykset, investoijat ja yritysjohtajat ja tarjosi mahdollisuuden verkostoitua ja jakaa tietoa.

AudienceVaasa EnergyWeekin Energy Spin täytti Vaasan ammattikorkeakoulun juhlasalin torstaina 19.3. Tapahtuma toi yhteen lahjakkaat energia-alan startup-yritykset, investoijat ja yritysjohtajat ja tarjosi mahdollisuuden verkostoitua ja jakaa tietoa.

VNT Managementin hallituksen puheenjohtaja ja partneri Jarmo Saaranen listasi VNT Managementin investointipäätöksiä ohjaavat pääperiaatteet. Suurimmaksi ongelmaksi Suomessa hän mainitsi kasvurahoituksen saamisen nuorille kasvaville yrityksille. Tekesin toimialajohtaja Reijo Kangas muistutti yleisöä muun muassa kilpailun tunnistamisen tärkeydestä ja parhaillaan auki olevista rahoitushauista Digital solutions ja Sustainable growth. Myös silmien auki pitäminen on tärkeää: mikä tahansa business voi olla globaali ja iso!

EBANin President Emeritus Paulo Andrez opetti kuuliaiselle yleisölle businessenkeleiden toimintaa ja tavoitteita. Hän antoi varteenotettavia neuvoja startup-yrityksille businessenkelin näkökulmasta ja kehotti muistamaan myös joukkorahoituksen voiman rahoitustahoja pohtiessa. Andrez’n mukaan startup-yrittäjät puhuvat mielellään potentiaalista, mutta hänen mielestään tärkeintä investointipäätöksiä tehtäessä on kuitenkin todellisuus.

Kukaan ei tule pelastamaan meitä

Kuinka moni on ajatellut, mitä ilmastonmuutos maksaa maailman talouksille? Lukuja näytti Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck, joka antoi kuulijat hiljennyttäneen ilmastonmuutosjulistuksensa päätteeksi strategian menestyville yrityksille: S.T.A.I.R. – sanojen alkukirjaimet käännettynä nopeus, muuttuminen, mukautuminen, mielikuvitus ja sinnikkyys. Oreckin mukaan rakennusalan yritykset ovat tämän osin jo oivaltaneet. Suurena ongelmana on se, että puhutaan kestävästä kehityksestä tietämättä, mitä se tarkoittaa.Oreck web

Wärtsilän General Manager (Business Innovation) Tero Hottinen kertoi suuryrityksen näkökulmia startup-yrityksiin, joilla on ketteryyttä enemmän kuin suurilla. Haasteena tämankaltaiselle perinteiselle teollisuudelle on se, että kassavirran syntyminen vaatii pitkähkön ajan, mikä vaikeuttaa kiinnostuneiden investoijien löytämistä.

Intoa ja laaja-alaista osaamista

Vaasa Entrepreneurship Society oli koonnut Euroopan 30 lupaavinta energia-alan startup-yritystä ja esitteli niistä useita. Päivän vauhdikkainta antia olivatkin startup-yritysten pitchaukset: hissipuheensa yleisölle antoivat Soil Scout, Hyko, Plantui Smart Garden, Ecois.me, Ekorent, AC2SG, Delektre, Quantum Electric ja Lumine Lighting Solutions Oy. Lisäksi joukko startup-yrityksiä sai esitellä yritysideansa ainoastaan suuryritysten edustajille.

Jonathan Skelly

Yksi erinomaisista pitchaajista oli Soil Scoutin toimitusjohtaja Jonathan Skelly.

Tekesin asiantuntija Mika Niskanen oli positiivisesti yllättynyt yritysten yllättävistä ja innovatiivisista tulokulmista:
– Tänään kuullut esimerkit kertovat opetuksellisilla ja radikaaleillakin ratkaisuilla energia-asioista ja ovat lähellä kuluttajan ymmärrystä. EnergyWeek on todella hieno ja syvä ammattilaistapahtuma, jossa haetaan yhteistyökumppaneita: täällä liikkuu isoja arvoketjuja ja isoja rahoja.

Tilaisuuden järjestämisestä päävastuussa ollut VASEKin Marko Koski oli tyytyväinen tilaisuuden antiin ja innostunut verkostointimahdollisuuksista. – Meillä oli paikalla upea kombo sijoittajia ja startup-yrityksiä. EnergySpinin tarkoitus on olla osa suurempaa EnergySpin -kokonaisuutta, joka yhdistää energia-alan kasvuyritykset, sijoittajat ja suuryritykset toimimaan yhdessä muinakin aikoina tukien koko alueen kasvua ja menestystä.Marko Koski