Uutiset

Alueellinen logistiikan kehittäminen ei enää riitä – täytyy ajatella globaalisti

24.1.2018
-

Joensuun kaupunki järjesti yhdessä Vaasan kaupungin ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin kanssa logistiikkaseminaarin 11.1.2018. Päivän aikana käsiteltiin erilaisia mahdollisuuksia alueiden logistiikan parantamiseksi sekä logistiikan roolia alueiden välisessä yhteistyössä ja elinkeinoelämän edellytysten parantamisessa.

rahtilaivaJoensuun kaupunki järjesti yhdessä Vaasan kaupungin ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin kanssa logistiikkaseminaarin 11.1.2018. Päivän aikana käsiteltiin erilaisia mahdollisuuksia alueiden logistiikan parantamiseksi sekä logistiikan roolia alueiden välisessä yhteistyössä ja elinkeinoelämän edellytysten parantamisessa.

VASEKin logistiikka-asiantuntija Pekka Mäkinen oli tyytyväinen seminaaripäivän aikana käytyihin keskusteluihin:

– On selvää, ettei pelkkä alueellinen ja paikallinen logistiikan kehittäminen riitä, vaan täytyy ajatella rajat ylittävästi, globaalisti ja yhteistyöhakuisesti. Asiakkaat ja yritykset ovat ympäri maailmaa, joten on ajateltava maailmaa laidasta laitaan. Digitalisaation mahdollisuudet logistiikan kehittämiseen ovat myös avainasemassa.

Mäkisen mukaan Koillisväylän aukeaminen on uusi mahdollisuus kuljetuksille. Norjalaista lohta laivataan matkalle Kiinaan ja Kiinasta tuodaan monenlaisia kulutustavaroita Pohjoismaihin. Koillisväylän kautta kulkevat laivat tekisivät matkan lyhyemmässä ajassa ja pienemmin kustannuksin kuin nykyiset reitit Afrikan ympäri tai Suezin kanavalta.

– E12-reitin päätepiste eli Mo i Ranan satama on Koillisväylälle kulkevien laivojen reitillä ja sillä on myös erittäin edullinen sijainti vuonossa, joka antaa turvaa myös myrskyn iskiessä. Kun ilmaston lämpeneminen nyt on aiheuttanut Koillisväylän aukeamisen, kannattaa se hyödyntää ja kulkea tätä lyhyempää reittiä pitkin pienemmällä polttoaineenkulutuksella, Mäkinen jatkaa.

Seminaarissa Arne Langseth, Inre Helgeland Regionråd, toi esiin Pohjois-Norjan kala- ja kaivosalan valtavat volyymit ja niiden tarpeet.

– Kaiken lohen ja malmin kuljettamiseen ei enää rekkaliikenne riitä, vaan junat ja laivat on myös saatava mukaan, Langseth totesi.

Joensuussa järjestettyyn seminaarin osallistui Vaasasta Mäkisen lisäksi Tomas Häyry, Susanna Slotte-Kock ja Jan Finne Vaasan kaupungilta, Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kim Berg sekä Tero Voldi Pohjanmaan liitosta. E12 Atlantica Transport -hankkeen kumppaneista mukana olivat Isabella Forsgren INABilta Uumajasta sekä Arne Langseth, Inre Helgeland Regionråd.

 

[contact_member,name=Pekka Mäkinen,id=37,details=Name]

Intrerreg BA FI RGB