Uutiset

Alue- ja toimialakehittämisen uutisia

3.7.2012
-

Alueellinen koheesio- ja kilpailukykyohjelma KOKO lakkautettiin koko maassa valtioneuvoston päätöksellä vuoden 2011 lopussa. Ohjelman lakkauttaminen tuli suurena yllätyksenä ohjelmaa toteuttaneille seuduille, jotka ovat eri tavoin pyrkineet paikkaamaan KOKO:n jättämää tyhjää jälkeä aluekehityksessä.

Alueellinen koheesio- ja kilpailukykyohjelma KOKO lakkautettiin koko maassa valtioneuvoston päätöksellä vuoden 2011 lopussa. Ohjelman lakkauttaminen tuli suurena yllätyksenä ohjelmaa toteuttaneille seuduille, jotka ovat eri tavoin pyrkineet paikkaamaan KOKO:n jättämää tyhjää jälkeä aluekehityksessä.

– Vaasan seudulla me olemme pystyneet jatkamaan laajapohjaista seudun kehittämistä KOKO:n lakkauttamisesta huolimatta, sanoo Stefan Råback, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin kehitysjohtaja. – KOKO:n loppuraportti on luettavissa verkkosivuillamme.

KOKO:ssa valmistellut, eri rahoituslähteistä rahoitetut hankkeet jatkuvat normaalisti. Valtaosalle KOKO:n seudulle tärkeistä osakokonaisuuksista pystyttiin järjestämään uutta rahoitusta. Esimerkiksi hyvinvointialan yrittäjyyden kehittämistä jatketaan EAKR-rahoitteisen hankkeen avulla ja sen johdossa jatkaa hyvinvointialan yritysneuvoja Sari Saarikoski. Tähänastisista kehittämissaavutuksista keskeisimpänä voidaan pitää yhteisen seudullisen sähköisen palvelusetelijärjestelmän käyttöönottoa, ja lisäksi alan yrittäjien liiketoimintaosaamisen kehittäminen jatkuu mm. Kipinä-ohjelman avulla. Jatkossa keskitytään myös mm. yhteisen laatukäsikirjan laadintaan sekä toimialan yritysten keskinäisen ja julkisen sektorin verkostoitumisen vahvistamiseen.

Puutaloteollisuus ja kestävä rakentaminen -osakokonaisuuden toimenpiteet ovat jatkuneet tietyiltä osin ESR-varoin hankkeessa Kestävä rakentaminen ja energiatehokkuus Vaasan seudulla Tuulia Taanilan johdolla.
– Seudun eri toimijat on saatu laajasti hienolla tavalla mukaan Taanilan työssä, kehuu Råback. – Tietoutta on levitetty laajasti asiantuntijoille valtakunnallisen puuroadshow’n lisäksi useissa koulutuksissa ja seminaareissa. Taanilan siirtyessä alkusyksystä toisiin tehtäviin haemme parhaillaan uutta projektipäällikköä työtä jatkamaan.

Kehittämistoimenpiteet kattavat laajan alueen

VASEK jatkaa osatoteuttajana Yrkesakademin koordinoimassa Pohjanmaan metalliklusterin kehittämishankkeessa Finnmet Partners. Hanke on menestyksekkäästi järjestänyt useita matchmaking-tilaisuuksia, joissa alan yritykset ovat kohdanneet luomaan uusia kaupallisia kumppanuuksia. VASEKilta työssä on mukana yritysneuvoja Antti Alasaari.

Seutuviestintähanke Energinen Vaasan seutu viestintäpäällikkö Suvi Markon koordinoimana on saavuttanut erinomaisia tuloksia, joista näkyvin on parhaillaan käynnissä oleva energialähettiläskampanja. Kampanja voitti kuntamarkkinoinnin SM-kisojen rekrytointisarjan keväällä. Seudun kokonaislogistiikkaa kehittävä Logistics Solutions -hanke on edennyt hienosti logistiikka-asiantuntija Tommi Tuomisen johdolla, ja lentologistiikan kehittämisessä on saavutettu merkittäviä tuloksia Riitta Björkenheimin asiantuntevassa otteessa.

Panostusta yritysten kehittymiseen, omistajanvaihdoksiin ja osaamistasoon

Kakkosvaihde-hankkeessa otetaan yhteyttä muutaman vuoden toimineisiin yrityksiin ja selvitetään niiden nykytila ja kehitysnäkymät. Samalla päivitetään yritysten liiketoimintasuunnitelma. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat kattavassa hankkeessa Vaasan seudun alueella töitä tekee Antti Alasaari.
– Yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä yhteydenottoon ja he arvostavat sparrausta.

Kakkosvaihde-hanke jatkuu 2014 kesäkuuhun saakka.

Vuoden 2012 alussa käynnistettiin yritysten omistajanvaihdosten tehostamiseen tähtäävä hanke. VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahlin johdolla yhteistyössä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa toteutettavassa hankkeessa on tähän mennessä ollut asiakkaana 55 yritystä omistajan- tai sukupolvenvaihdosta toteuttamassa.
– Määrä tulee yhä kasvamaan; eläkkeelle jääviä yrittäjiä on seudullamme hyvin paljon. Kaikkien intresseissä on yritysten toiminnan jatkuminen uuden omistajan ohjauksessa.

– Uutena avauksena meillä on yritysten koulutusaktivointihanke, jolla pyritään yritysten työvoiman osaamistason nostoon Vaasan seudulla. Hankkeen vetäjä Kari Huhta kiertää yrityksissä, ottaa selvää niiden koulutustarpeista ja etsii seudun koulutuksen tarjoajilta sopivan koulutuksen. Koulutus voi olla uusien henkilöiden perehdyttämiskoulutusta tai täydennyskoulutusta, ja koulutuksia räätälöidään yrityksen nimenomaisiin tarpeisiin. Ensimmäisinä painopisteinä ovat metalliala ja Nokian tapahtumien myötä myös ICT-ala. Toukokuinen Nokian kanssa yhteistyössä toteutettu rekrytointitapahtuma Salossa uusitaan elokuussa, jolloin mukaan lähtee suurempi joukko kertomaan Vaasan seudun työmahdollisuuksista.

Råback vakuuttaa tyytyväisyyttään toimivien rahoitusmekanismien löytämiseen.
– Kaikki nyt käynnissä olevat kehittämistoimet jatkuvat kuluvan ohjelmakauden loppuun. Samanaikaisesti valmistellaan sisältöä uudelle, vuonna 2014 alkavalle ohjelmakaudelle.

 

Lisätietoja VASEKin omista hankkeista ja koko seudun hanketoiminnan koordinoinnista (30.7. alkaen)

kehitysjohtaja Stefan Råback
050 590 2525

www.vasek.fi/hankkeet

KOKO:n loppuraportti