Uutiset

Alan vaihto vei yrittäjäksi

Hartiat jumissa ja lihaksia kolottaa. Monen ensimmäinen ajatus on varata aika hierojalle tai fysioterapeutille. Apua voi kuitenkin saada myös esimerkiksi naprapaatilta.

Napraway1 768pxSonja Broo ryhtyi yrittäjäksi alan vaihtamisen jälkeen.

Hartiat jumissa ja lihaksia kolottaa. Monen ensimmäinen ajatus on varata aika hierojalle tai fysioterapeutille. Apua voi kuitenkin saada myös esimerkiksi naprapaatilta.

Sonja Broon yritys Napraway täytti elokuussa yhden vuoden. Yrityksen tilat sijaitsevat Vaasa Business Centerissä Myllykadulla, mistä löytyy jos jonkinlaista välineistöä hierontapöydästä puolapuihin. Naprapaatin koulutuksessa painotetaan manuaalista käsittelyä. Ero muihin kehonhuollon ammattilaisiin on siinä, että naprapaatin ajatellaan vain naksauttelevan niveliä. Tämä on kuitenkin vain yksi naprapaatin tarjoamista hoitomuodoista.

– Naprapaatti voi tarjota asiakkailleen harjoitusterapiaa, kuten liikkuvuus- ja voimaharjoittelua, sekä erilaisia manuaalisen terapian muotoja. Näitä ovat esimerkiksi hieronta, nivelmanipulointi ja -mobilisointi, lihasvenytys. Muita hoitomuotoja voivat olla esimerkiksi lämpö- ja kylmähoidot, sekä sähköterapia, Sonja valaisee ja jatkaa:

– Totta kai pitää olla myös taitoa lukea asiakasta ja ymmärtää, mitä kukin asiakas tarvitsee. Tavoite on kuntoa ylläpitävä ja vaivoja ennaltaehkäisevä hoito. Itse pyrin rohkeasti ehdottamaan uusia hoitomuotoja, jos huomaan niistä olevan asiakkailleni hyötyä.

Kaikki lähti alan vaihdosta

Aikaisemmalta koulutukseltaan Sonja on matkailualan restonomi. Ravintola-alalla hän ehti tehdä töitä muutaman vuoden ajan, ennen kuin kipinä terveysalanopintoja kohtaan syttyi.

– Tuntui, ettei tämä ole minun juttuni ja alanvaihto alkoi houkutella. Mietin jo ensimmäistä kertaa opiskelupaikkaa hakiessani, että jokin terveysalan koulutus kiinnostaisi. Silloin en tuntenut ketään alalta, joten se ajatus vähän jäi. Aloin tutkia eri koulutusmahdollisuuksia uudelleen ja törmäsin naprapaatin tutkintoon. Se tuntui heti omalta, sillä manuaalinen terapia kiinnosti, Sonja kertoo.

Unelmista tuli totta syksyllä 2014, kun Sonja aloitti naprapatian opinnot Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa.

Napraway2Sonja Broo käyttää työssään monenlaisia apuvälineitä.

Yrittäjäksi ryhtyminen selvää alusta lähtien

Sonjalle oli jo opintojen alusta selvää, että hän haluaa valmistuttuaan toimia yrittäjänä. Molemmat vanhemmat ovat yrittäjiä, joten innostus itsensä työllistämistä kohtaan on lähtenyt jo kotoa.

– Tällä alalla iso osa toimii yrittäjinä. Toki on mahdollisuus työllistyä myös esimerkiksi erilaisiin fysikaalisiin hoitolaitoksiin. Minulle ajatus omasta yrityksestä oli kuitenkin kirkkaana mielessä. Myös ammattikorkeassakoulussa yrittäjyyteen kannustettiin ja neuvottiin ottamaan yhteyttä oman alueen uusyrityskeskukseen, Sonja kertoo.

Valmistuttuaan Sonja palasi Vaasaan kypsyttelemään yritysideaansa. Noin kahden kuukauden pohdiskelun jälkeen hän otti yhteyttä uusyrityskeskus Startiaan ja varasi ensimmäisen tapaamisen. Ensimmäisellä käynnillä käytiin läpi yritysidea ja neuvottiin tekemään liiketoimintasuunnitelma.

– Toisella tapaamisella kävimme yritysneuvoja Antti Alasaaren kanssa liiketoimintasuunnitelman läpi. Sain myös neuvoja rahoitussuunnitelman tekemiseen ja starttirahan hakemiseen. Startialla käynti kiteytti kaiken yhteen pakettiin, joka helpotti prosessia huomattavasti, Sonja hymyilee.

Mitä suunnitelmia ensimmäistä yrittäjävuottaan viettäneellä Sonjalla on tulevaisuuden varalle?

– Naprapatia on siitä mukava ala, että siinä saa koko ajan kehittää itseään ja aina oppii uutta. Suunnitelmissa on siis hankkia lisäkoulutusta, jotta voin tarjota asiakkaille entistä parempia palveluita, Sonja kertoo.

Sonja kannustaa ihmisiä lisäämään liikuntaa arkeensa ja harjoittelemaan vastaanotolla saatuja liikkeitä myös kotona.

– Asiakas itse asiassa tekee työn itse, me täällä vain osoitamme oikean suunnan, yrittäjä hymyilee.

 

Tagit: