Uutiset

Älä arvele, vaan laske! – Kohonneet kustannukset huolettavat yrittäjiä

25.10.2022
-

Sähkön hinta pilvissä, polttoaineen hinta tapissa, elintarvikkeiden ja muiden tarvikkeiden hinnat noususuunnassa. Näitä asioita tuskaillaan kotitalouksien lisäksi myös lukuisissa yrityksissä. Kun kustannukset nousevat, yrittäjien ajatuksissa on yhä useammin myös iso kysymys: miten tulevasta talvesta selvitään? Yritysneuvoja Olav Nylund muistuttaa, ettei kannata jäädä pohtimaan ja arvelemaan, vaan tarttua laskimeen.

097A1699m

Sähkön hinta pilvissä, polttoaineen hinta tapissa, elintarvikkeiden ja muiden tarvikkeiden hinnat noususuunnassa. Näitä asioita tuskaillaan kotitalouksien lisäksi myös lukuisissa yrityksissä. Kun kustannukset nousevat, yrittäjien ajatuksissa on yhä useammin myös iso kysymys: miten tulevasta talvesta selvitään?

Yritysneuvoja Olav Nylund muistuttaa, ettei kannata jäädä pohtimaan ja arvelemaan, vaan tarttua laskimeen:

– Yrittäjän on syytä tehdä kassavirtalaskelmia ja otettava niissä huomioon kohonneet kustannukset. Kun yritystoiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa ja elanto yrittäjälle, on yrittäjän väistämättä mietittävä, mistä kustannuksista on mahdollista hankkiutua eroon sekä mitä kustannuksia voi laskea kilpailuttamalla tai valitsemalla halvempia vaihtoehtoja.

– Myös omien tuotteiden hinnoitteluun on syytä tällaisessa tilanteessa perehtyä. Nousseet kustannukset on voitava siirtää ainakin osittain tuotteiden ja palveluiden hintoihin eikä tinkiä yrittäjän katteista, Nylund painottaa.

Laskelmat auttavat korjausliikkeiden suunnittelussa

Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist kannustaa aktiivisuuteen:

– Kristallipalloahan meillä ei kellään ole, mutta erilaisten laskelmien tekeminen, ennakointi ja arvioiminen on parempi kuin ei mitään. Laskelmien avulla yrittäjä voi sentään tehdä korjausliikkeitä jo etukäteen ja vaikka myöhemmin uudelleen. Mutta jos jää vain odottamaan ja seuraamaan, että mitenköhän maailmantilanne ja hinnat lähtevät kehittymään, silloin on vaarana, että käteen jää vain tappiollista toimintaa.

Molemmat yritysneuvojat painottavat, ettei yrittäjän kannata jäädä pohtimaan talousasioita yksin:

– Omalta kirjanpitäjältä saa pohdintojen ja laskelmien avuksi erilaisia raportteja. Niiden avulla pääsee liikkeelle ja pystyy arvioimaan esimerkiksi tulevan talven myyntimääriä, jos niissä tapaa olla kuukausittaista vaihtelua.

Liiketoimintasuunnitelman päivittäminen kannattaa

– Ota rohkeasti meihin yritysneuvojiin yhteyttä. Katsotaan yhdessä laskelmia ja pohditaan erilaisia säästökohteita ja ratkaisuvaihtoehtoja, Dalkvist kannustaa.

VASEKin ja Uusyrityskeskus Startian asiakkaiden käytössä on myös äskettäin uudistunut Lissu-liiketoimintasuunnitelmaohjelma, jonka avulla yrittäjä pääsee päivittämään omaa liiketoimintasuunnitelmaansa.

– Lissu-ohjelma ohjaa laskelmien tekemisessä, ja yritysneuvoja voi verkon kautta tutustua yrittäjän tekemään suunnitelmaan ja antaa siitä kommenttinsa, Nylund kertoo ja jatkaa:

– Yleensä aloitamme tapaamisella ja käymme läpi yrityksen tilanteen. Sen jälkeen yrittäjä saa kotiläksyksi liiketoimintasuunnitelman päivittämisen, yritysneuvoja kommentoi sitä ja tarvittaessa katsomme laskelmat läpi vielä uudella tapaamiskerralla.

VASEKin ja Startian yritysneuvontapalvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Lue myös:

 

Tagit: