FREYR Battery valitsi Vaasan mahdollisen akkukennotehtaan sijaintipaikaksi Suomessa
FREYR Battery, uuden sukupolven akkukennojen tuotantokapasiteetin kehittäjä on allekirjoittanut aiesopimukset (Memorandum of Understanding) Suomen Malmijalostuksen ja Vaasan kaupungin kanssa koskien strategista yhteistyötä teollisen mittakaavan akkukennoteknologian ja tuotannon mahdollisesta kehittämisestä Suomessa.
Havainnekuva tulevasta GigaVaasa -alueesta kokonaisuudessaan. Nyt tehty aiesopimus koskee tonttia, joka on osa tuosta kokonaisuudesta.
FREYR Battery (“FREYR”), uuden sukupolven akkukennojen tuotantokapasiteetin kehittäjä on allekirjoittanut aiesopimukset (Memorandum of Understanding) Suomen Malmijalostuksen ja Vaasan kaupungin kanssa koskien strategista yhteistyötä teollisen mittakaavan akkukennoteknologian ja tuotannon mahdollisesta kehittämisestä Suomessa.
Vaasan kaupungin kanssa tehdyssä aiesopimuksessa FREYRlle annetaan 22.7.2022 saakka yksinoikeus 90 hehtaarin (900 000 m2) tonttiin mahdollisen akkukennotehtaan rakentamista varten, edellyttäen että tietyt projektin etenemistä koskevat ehdot täyttyvät. Aiesopimus koskee myös yhteistyössä tehtävää aluerakentamista, jotta voidaan nopeuttaa vähähiilisten ja kustannustehokkaiden akkujen tarjontaa Suomessa.
– Vaasa tarjoaa houkuttelevan sijainnin akkukennotehtaalle EU:n sisällä. Käytettävissä on paikallisia, läheltä toimitettavia raaka-aineita, runsaasti uusiutuvia energialähteitä ja jäähdytysvettä sekä ainutlaatuinen, jo olemassa oleva klusteri maailman johtavia toimittajia osaksi akkujen arvoketjua, FREYRn toimitusjohtaja Tom Einar Jensen sanoo.
– Alueen tarjoamat luontaiset edut yhdistettynä Vaasan seudun tulevaisuuteen suuntautuvaan johtajuuteen, suunnitteluun ja toimiin paalupaikan ottamiseksi EU:ssa sekä kestävässä akkukennojen valmistuksessa takaavat vankan pohjan mahdolliselle pitkäaikaiselle yhteystyölle, hän jatkaa.
Suomen Malmijalostus Oy toimii omistajana suomalaisessa kaivos- ja kemianteollisuudessa. Se tarjoaa akkuteollisuudelle vähähiilisiä materiaaleja tukien pohjoismaisen ja eurooppalaisen akkuarvoketjun perustamista. Yhtiö huolehtii valtion kaivosomistuksista ja tähtää kotimaisen litiumioniakkujen arvoketjun kehittämiseen. Tämän ohella se tekee kaivos- ja akkualaan liittyvää pitkän tähtäimen teknologiakehitystä.
– Olemme ylpeitä voidessamme toivottaa FREYRin tervetulleeksi kaupunkiimme osana työtämme, jolla helpotetaan nykyaikaisen, kestävän vientiteollisuuden seuraavaa kehitysvaihetta Vaasan seudulla. Olemme erittäin iloisia siitä, että työmme akkuarvoketjun parissa etenee loogisesti. Koko tämän ajan tavoitteenamme on ollut koko arvoketjun mahdollistaminen, ja Johnson Mattheyn viime kevään julkistuksen jälkeen tämä on looginen seuraava askel. Näemme merkittäviä synergiaetuja jo olemassa olevien sitoumusten ja nykyisten EnergyVaasa-yritysten kanssa. Näemme myös suuria mahdollisuuksia pohjoismaiseen akkuketjun kehittämiseen yhdessä FREYRin kanssa. Yhdistettävät materiaalit ja tavaravirrat luovat kestäviä kustannustehokkaita ratkaisumahdollisuuksia, joista kaikki hyötyvät, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoo.
– Olemme iloisia voidessamme todeta, että Vaasaan suunnitellun akkukennotehtaan perustamistyö etenee. Rakennamme Suomeen määrätietoisesti vahvaa akkuekosysteemiä kansallisessa akkustrategiassamme määritellyn mukaisesti. Tänään julkistetut suunnitelmat sopivat äärimmäisen hyvin siihen, mitä pyrimme saavuttamaan, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.
– Toivotamme FREYRin lämpimästi tervetulleeksi Suomeen liittymään suomalaiseen akkuekosysteemiin ja torjumaan ilmastonmuutosta kestävällä tavalla. Päätös perustuu suomalaiseen kilpailukykyiseen liiketoimintaympäristöön, jossa keskitytään Suomen kansallisen akkustrategian mukaiseen kestävyyteen, innovaatioon ja kiertotalouteen. FREYRin päätös vahvistaa entisestään Suomen roolia kiinteänä osana nopeasti kasvavaa eurooppalaista akkujen arvoketjua. Tämä luo myös uusia mahdollisuuksia pohjoismaiselle alueelliselle yhteistyölle. Hanke vauhdittaa merkittävästi innovaatioita, talouskasvua ja työpaikkojen luomista Suomessa ja sen ulkopuolella, Markku Kivistö, Business Finlandin Head of Cleantech, Invest in sanoo.
GigaVaasa-alue on varattu akkuarvoketjun toimijoille ja se tarjoaa saavutettavat ja vihreät energiajärjestelmävaihtoehdot. FREYR on käynnistänyt valmistelut YVA-arviointimenettelyprosessia varten. Teollisuusalue yhdistyy logistisesti rautatie-, maantie- ja satamaverkostoon, mahdollistaen näin kestävät kuljetusratkaisut. Myös lentokenttä sijaitsee aivan sen läheisyydessä.
FREYR Battery
FREYR aikoo vuoteen 2025 mennessä kehittää jopa 43 gigavattitunnin akkukennotuotantokapasiteetin Mo i Ranassa Pohjois-Norjassa ja lisätä vuoteen 2028 mennessä kapasiteettia yhteensä aina 83 gigavattituntiin, sisältäen muualle suunnitellut kapasiteetit, jolloin yhtiö voidaan lukea yhdeksi Euroopan suurimmista akkukennotoimittajista. Laitoksista viisi sijoitetaan Mo i Ranassa Pohjois-Norjassa sijaitsevaan teollisuuskompleksiin, joka hyödyntää Norjan korkeasti koulutettua työvoimaa ja edullisia uusiutuvia energialähteitä vesi- ja tuulivoimasta raikkaassa, puhtaassa ja energisessä ympäristössä.
FREYR toimittaa turvallisia, korkean energiatiheyden ja kustannuskilpailukykyisiä puhtaita akkukennoja nopeasti kasvaville maailmanlaajuisille sähköajoneuvojen, energian varastoinnin ja merisovellusten markkinoille. FREYR on sitoutunut tukemaan klusteripohjaisia T&K-aloitteita sekä tieteellisten, kaupallisten ja taloudellisten sidosryhmien kansainvälisen ekosysteemin kehittämistä tukeakseen akkuarvoketjun laajentamista alueellamme.
Lisätietoja www.freyrbattery.com.