Ohjeita ja vinkkejä yrittäjille

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:

IMG 1382s
IMG 1370rVASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:

– Ensimmäinen työntekijä on se ensimmäinen virstanpylväs yrityksen kasvulle ja auttaa saavuttamaan tavoitteet. Oikea ajankohta on kuitenkin määriteltävä tarkasti.

– Työntekijä auttaa hallitsemaan työmäärää, tuo yritykseen uutta ja erilaista osaamista sekä mahdollistaa palvelujen laajentamisen. Saadessaan työparin yrittäjä pystyy hyödyntämään resurssit paremmin, kun voi delegoida rutiineja ja keskittyä liiketoiminnan kehittämiseen, hän jatkoi.

Koska on oikea aika?

Pohdittaessa koska on oikea aika palkata ensimmäinen työntekijä, on Ilmosen mukaan seurattava kasvun merkkejä, jotta pystyy tunnistamaan tarpeet.

– Jos asiakkaat ja työmäärä sekä päällekkäisten projektien määrä kasvaa, liikevaihto ja tulos on kasvussa ja jos on tehty strateginen valinta tavoitella kasvua. On oltava varma, että palkkaamiseen on olemassa taloudelliset edellytykset ja että kasvunäkymät eivät ole ainoastaan tilapäisiä.

Hyvä kirjanpitäjä ja tilitoimisto on olennainen kumppani yrittäjälle tässä murrosvaiheessa. Kirjanpitäjä auttaa tilanteen analysoinnissa sekä talousarvion laatimisessa. Työntekijästä aiheutuvat kulut ovat noin 1,75 kertaa bruttopalkka. Kannattaa siis laskea paljonko yrityksen on myytävä enemmän, että palkkaaminen kannattaa.

Miten liikkeelle?

Ilmosen mukaan rekrytointiprosessi on aloitettava määrittelemällä tehtävä ja vastuut sekä mitä osaamista hakijalta edellytetään.

– Työhaastattelujen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Rekrytointi on aina riski, joka kuitenkin on otettava, jos haluaa, että yritys kasvaa. Muista hyödyntää koeaikaa työsopimuksessa ja laatia kirjallinen perehdyttämissuunnitelma, Ilmonen muistutti.

IMG 1371r

Tukea palkkaamiseen on saatavissa

TE-toimistosta Tomas Ede (kuvassa vasemmalla) ja Hannu Vierula (kuvassa alla) kertoivat kuulijoille palkkatuesta, työkokeilusta sekä rekrykoulutuksista, joihin työntekijän palkkaamista harkitsevien kannattaa ehdottomasti perehtyä etukäteen.

– Palkkatukea voi saada 50 % palkkakustannuksista, jopa 70 % jos työntekijä on alentuneesti työkykyinen. Kannattaa ottaa meihin yhteyttä niin selvitetään mahdollisuudet, sillä tilanteet ovat aina erilaisia ja on vaikea sanoa suoraan, mikä onnistuu ja mikä ei. Päätös palkkatuesta pitää tehdä ennen prosessin alkamista, vähintään kaksi viikkoa ennen työsuhteen alkamista, Ede painotti.

Vierulan mukaa rekrykoulutus sopii niihin tilanteisiin, kun on haasteita löytää sopivia työnhakijoita. Koulutus räätälöidään yrityksen tarpeisiin ja yrityksen on sitouduttava palkkaamaan hyväksytysti koulutuksen suorittaneet.

– Me TE-toimistossa autamme koulutuksen suunnittelussa, ja jos sopiva kouluttaja on jo tiedossa, on hän myös hyvä kumppani suunnittelutyössä. Koulutettavat valitaan TE-toimiston ja työnantajan yhteistyönä.

IMG 1377r

Tilaisuuden päätteeksi yrittäjä Toni Korhonen, iBrand Finland (kuvassa alla) kertoi omat esimerkkinsä onnistuneista ja epäonnistuneista rekrytoinneista ja muistutti hymyillen , ettei hänen esimerkeistään ehkä kannata mallia ottaa, mutta ottaa opiksi kuitenkin.

IMG 1389r

 

Tagit: