Nyheter

Företagarens riskhantering - Planera för oväntade händelser innan det är för sent

30.9.2024

I september ordnade Startia i samarbete med Kust-Österbottens Företagare, Näsman & Båsk och Fennia ett par temakvällar (på finska och på svenska) med företagarens riskhantering i fokus.

IMG20240919194950

 

Under kvällen fick såväl blivande som redan aktiva företagare ta del av experternas råd kring avtal, fullmakter, testamenten och försäkringar som behöver göras upp i ett så tidigt skede som möjligt. Som företagare behöver du ha en färdig plan du kan sätta i verket när oväntade livsförändringar eller kriser kastar omkull den normala tillvaron.

Trygga företagets framtid med förutseende avtal

Genom att definiera vem som har fullmakt att sköta företagets ärenden eller vem som tar över företaget ifall det händer dig något behåller du kontrollen över företagets framtid. Om du inte gjort upp avtal gäller det som bestäms enligt lag och det kan innebära att företagets riktning blir en annan än den du som företagare skulle ha önskat.

– Allra först behöver du se till att du har en intressebevakningsfullmakt och på så sätt på förhand bestämmer om vem som ansvarar för ditt företag om det händer dig något, poängterar Oskar Sundback (till höger i bilden), advokat och partner från Näsman & Båsk.

Han rekommenderar också att göra upp ett testamente över vem som ärver företaget eftersom det annars lätt kan uppstå tvister vid arvsfördelningen som i värsta fall kan hämma företagets verksamhet i år framöver. Sundback lyfter vidare upp vikten av att göra upp delägaravtal och att ha en exit-plan om företaget ägs av flera parter.

– Det är viktigt att det finns en regel för hur företaget säljs och läggs ner samt hur förmögenheten fördelas, framhäver Sundback och fortsätter:

– Det kommer ett skede då företagaren vill gå i pension eller göra något annat. Då måste det finnas en plan hur man utgår från företaget.

  • Läs mer tips från Näsman & Båsk om hur du skyddar dig och ditt företag mot risker kring skilsmässa, arbetsoförmögenhet eller dödsfall samt förändringar i företagets ansvarspersoner.
  • Kontakta Advokatbyrå Näsman & Båsk.

Försäkringar är företagarens ekonomiska livlina

Egna besparingar skapar en viss ekonomisk trygghet men fråga dig själv om det räcker för att trygga en skälig inkomst i längden. FöPL-försäkringen, dvs. företagarens pensionsförsäkring, är den första försäkringen du behöver överväga eftersom den fungerar som företagarens socialskydd vid till exempel sjukdom eller moderskapsledighet.

Rasmus Petell (till vänster i bilden), kundschef för företagstjänsterna vid Fennia Vasa poängterar att det gäller att granska den egna situationen och vad som fungerar bäst för dig. Förutom skydd för oväntade livsförändringar lyfter han också upp behovet att gardera sig mot yttre faktorer. Nätfisken och dataintrång utgör idag en väsentlig risk för företagare. En separat dataskyddsförsäkring ger dig tillgång till IT-experter och möjlighet till snabbare återhämtning från attacken.

– Vanliga försäkringsprodukter beaktar inte vanligtvis de risker som digitaliseringen för med sig, poängterar Petell och fortsätter:

– Ett dataintrång kan leda till avbrott i affärsverksamheten. När det här sker kan en dataskyddsförsäkring ersätta den vinst som gått förlorad på grund av att datorerna legat nere.